Đi Ping, kineski ambasador: BiH u borbi protiv virusa korona preduzela efikasne i snažne mjere

GS
Đi Ping, kineski ambasador: BiH u borbi protiv virusa korona preduzela efikasne i snažne mjere

BANjALUKA - Impresioniran sam efikasnim, snažnim i profesionalnim mjerama koje je BiH poduzela u borbi s novim virusom korona, rekao je Đi Ping, kineski ambasador u intervjuu za „Nezavisne“.

- Pomno pratimo epidemiološku situaciju u BiH i primijetili smo da je uspostavljen mehanizam koordinacije na nivou BiH, nivo BiH i dva entiteta su preduzeli niz mjera koje će pomoći u prevenciji i kontroli epidemije – istakao je Đi Ping.

Napominje da je, kao odgovor na nepoznat virus, Kina predložila koncept “četiri rana postupka”: rano otkrivanje, rano prijavljivanje, ranu izolaciju i rano liječenje.

- Predložili smo i liječenje po stepenima, odnosno pacijenti teške kliničke slike smještaju se u kliničke centre sa boljim uslovima, pacijenti blage kliničke slike se smještaju u mobilne bolnice na liječenje, a ljudi koji su imali bliski kontakt ili sumnjivi slučajevi vrše samoizolaciju kod kuće. Ovo su iskustva koje je  kineska strana izdvojila kontinuiranim probama i znanstvenim istraživanjima, koja mogu okvirno poslužiti kao primjer. Nadam se da će vam pomoći – kaže ambasador.

Dodao je da u Kini neće zaboraviti da su im zvaničnici i prijatelji iz civilnog društva BiH, na različite načine pružali podršku, u ključnim trenucima kad je kineski narod ulagao sve napore u borbi protiv epidemije.

- Trenutno, i BiH se suočava sa izazovima uzrokovanim epidemijom. Kineski narod izražava suosjećanje i  spremnost da stane uz prijateljske narode BiH u borbi protiv epidemije. Najvažnije je ojačati razmjenu iskustava u prevenciji i kontroli epidemije. Ta iskustva smo stekli u zamjenu za živote naših ljudi, zato su vrlo dragocjena. Jedan dobar prijedlog vrijedi više od deser miliona maski. Neprekidno održavamo bliski kontakt s nadležnim institucijama u BiH. Najnovija verzija kineskih antiepidemijskih materijala i programa dijagnoze i liječenja su dostavljeni BiH – naglasio je Đi Ping.

Napominje da je, pored toga, kineska vlada otvorila komercijalne kanale za BiH, za uvoz medicinske opreme i materijala koji su hitno potrebni.

- Prošle sedmice smo proslijedili Ministarstvu trgovine Kine spiskove za nabavku koje su nam dostavila dva entiteta, a sada su entiteti i Ambasada BiH u Kini uspostavili kontakt s njima. Naravno, kineska Centralna vlada i lokalne vlasti koje su uspostavile saradnju sa BiH takođe će pružiti malu količinu pomoći u smislu antiepidemijskih materijala, a mi smo u toku intenzivnog koordiniranja. Istovremeno, kineski državljani koji žive i rade u Banjaluci, Brčko distriktu i gradu Brodu velikodušno su donirali maske i novac lokalnoj vlasti. Kineske kompanije, kao i institucije takođe aktivno rade na pripremi zaštitnih materijala protiv epidemije u BiH. Do sada je Ambasada donirala neke antiepidemijske materijale BiH, u okviru svog kapaciteta – rekao je Đi Ping.

Istakao je da je do 26. marta, više od 74 hiljade pacijenata zaraženih virusom korona izliječeno i otpušteno iz bolnica u Kini.

- Stopa izlječivosti je premašila 90 odsto, a 8. aprila će biti ukinuta restrikcija kretanja u gradu Vuhan. Trenutno je širenje epidemije u Kini uglavnom suzbijeno, s obzirom na činjenicu da većina provincija i gradova već nekoliko dana zaredom bilježi “nulti rast” domaćih slučajeva. Ali “nulti rast” ne predstavlja “nulti rizik”. Do sada je u Kini potvrđeno više od 700 slučajeva uvezenih iz inostranstva – pojašnjava Đi Ping. Dodao je da ostaje rizik pojedinačnih novopotvrđenih slučajeva i izbijanja epidemije u malom krugu.

- S obzirom na globalnu epidemiološku situaciju, prevencija uvezenih slučajeva i ponovnog domaćeg izbijanja je u središtu pažnje u ovoj fazi, tako da su zadaci prevencije i kontrole epidemije u Kini još teški i naporni – kazao je kineski ambasador.

Ambasador Kine izjavio je da je njegova zemlja počela testiranje vakcine za virus korona i da je trenutno u prvoj fazi kliničkog ispitivanja.

 

- Vakcina je ubrizgana u ljudsko tijelo i trenutno smo ušli u prvu fazu kliničkog ispitivanja. Odabrali smo i određene efikasne lijekove i rješenja tretmana, te ih preporučili za kliničko liječenje - rekao je Đi  Ping.

On je dodao da je, suočavajući se sa nepoznatim virusom, Kina brzo organizovala naučna istraživanja i za kratko vrijeme postigla pozitivan napredak.

Istakao je da vjeruje da će epidemija konačno biti poražena zajedničkim naporima svijeta, uključujući Kinu i BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana