Đajić, Bošnjak, Grubačić osuđeni za zločin protiv civilnog stanovništva

Srna
Đajić, Bošnjak, Grubačić osuđeni za zločin protiv civilnog stanovništva

SARAJEVO – Krivično vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je danas Borisa Bošnjaka, Miodraga Grubačića i Iliiju Đajića, pripadnike Vojske Republike Srpske, na zatvorsku kaznu zbog počinjenog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Bošnjak je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, optuženi Grubačić na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a Đajić je dobio kaznu od šest godina.

Optuženi Boris Bošnjak, Miloš Mavrk i Ilija Đajić djelimično su oslobođeni optužbe da su u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva opština Mostar, Gacko, Nevesinje, Bileća i Stolac, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio toga napada, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, a kao saizvršioci, vršili progon te nečovječno postupali u namjeri nanošenja velike patnje kod više osoba čime bi počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti, saopšteno je iz Suda BiH.

“Optuženi Miodrag Grubačić na osnovu odredbe člana 284. tačka c) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, djelimično je oslobođen od optužbe da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi sa istim članom stav 1. tačke f), g) i k), u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, navadeno je u obrazloženju Suda BiH.

Bošnjaku, Mavrku, Grubačiću i Iliji Đajiću odbija se optužba da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana