Đaci definitivno u klupama od ponedjeljka

Danijela Bajić
Đaci definitivno u klupama od ponedjeljka

BANjALUKA - Republički štab za vanredne situacije donio je danas Zaključak o odvijanju vaspitno-obrazovnog rada u prostorijama osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj.

- U Zaključku je navedeno da se nastava, sve sportske i druge aktivnosti školske djece i omladine, organizovanje proširenog programa (produženi boravak i jutarnje čuvanje), od 2. novembra nastavljaju u prostorijama osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, u skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srpske od 17. avgusta i Planom organizovanja rada osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona od 24. avgusta - saopšteno je danas iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Navodi se da sve vaspitno-obrazovne ustanove i gradski/opštinski štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj, u skladu sa epidemiološkom situacijom, u narednom periodu, mogu Ministarstvu prosvjete i kulture dostaviti prijedlog za obustavljanje nastave u osnovnim i srednjim školama.

Dodaje se da prijedlog za obustavljanje nastave može da obuhvata sve škole na području određene jedinice lokalne samouprave ili samo određene škole sa ili bez područnih odjeljenja.

- Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod će, u slučaju potrebe u bilo kojoj lokalnoj samoupravi, za učenike osnovne škole, u saradnji sa Javnim servisom Radio-televizije Republike Srpske, organizovati nastavu na daljinu, a za učenike srednje škole nastava na daljinu će se organizovati putem elektronskih sredstava komunikacije, na isti način kao što je to bilo uspješno realizovano u drugom polugodištu prethodne školske godine - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske donio je 25. oktobra odluku o obustavi nastave u osnovnim i srednjim školama do 1. novembra, te je nastava održavana onlajn.

Ova odluka, kako je pjašnjeno, donesena je radi preventivnog djelovanja i sprečavanja pojave širenja virusa korona.

Republički štab je, između ostalih, donio i zaključak da radno vrijeme ugostiteljskih objekata u Srpskoj i dalje ostaje  od šest do 22 časa.

- Sve vrste ugostiteljskih objekata za ishranu i piće  bez obzira na to da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i drugo) mogu raditi od šest do 22 časa", saopšteno je nakon sjednice Štaba.

U saopštenju se navodi da i priređivači igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i drugi) takođe mogu raditi u istom periodu.

- Dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje u vremenu od 22 do šest časova - stoji u saopštenju.

Ovaj zaključak takođe stupa na snagu danom donošenja.

Republički štab za vanredne situacije danas je donio Zaključak o donaciji lične zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju javnim zdravstvenim ustanovama, kao i Zaključak o prihvatanju donacije lične zaštitne opreme Delegacije Evropske unije u BiH.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana