Direktorica BH Radija ponovo meta prijetnji i uvreda: Medićeva na udaru ekstremista

Darko Momić
Direktorica BH Radija ponovo meta prijetnji i uvreda: Medićeva na udaru ekstremista

BANjALUKA - Direktorica BH Radija Pejka Medić ponovo se našla na meti ekstremista iz Sarajeva, a ovaj put hajku je poveo režiser Dino Mustafić koji je na “Tviteru” neosnovano optužio Medićevu da vrši mobing nad urednikom dokumentarno-dramskog programa BH Radija Miralemom Ovčinom.

Mustafić je napisao da je “Pejka Medić prije sedam dana suspendovala redakciju i da emituje samo muziku”, te da je “ovo ideološki-politička cenzura koja ne smije proći bez reakcije kulturne javnosti”.

Poslije Mustafićevog tvita uslijedile su “reakcije” u vidu najgrubljih prijetnji i vrijeđanja Medićeve i tvitovi u kojima se vrijeđaju članovi njene najuže porodice i poručuje da joj “treba napraviti pritisak i nelagodu, kako profesionalno, tako i privatno”. Mustafića su podržali bivši novinar FTV-a Bakir Hadžiomerović, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, kao i brojni drugi likovi koji se u javnosti predstavljaju kao “borci za ljudska prava i slobodu govora”, a koji su učestvovali i u ranijim hajkama protiv direktorice BH Radija. Izvjesna Tanja Miletić Oručević iz Mostara na “Fejsbuku” je ponovila Mustafićeve tvrdnje da je Medićeva ukinula dramski program i “počinila kulturocid”, pa su i na toj društvenoj mreži uslijedile salve pogrda i omalovažavanja.

Pejka Medić kaže da će prijetnje koje su joj nakon Mustafićevog tvita upućene preko društvenih mreža prijaviti policiji, ističući da jednostavno nije tačno da vrši mobing, niti da je suspendovala redakciju dokumentarno-igranog programa.

- U skladu sa pravilima i dozvolama RAK-a, mi smo obavezni da emitujemo premijerne sadržaje dramskog programa najmanje dva sata sedmično. Jedino što sam tražila od urednika Ovčine je da to ispoštuje i da u slučaju emitovanja repriznih programa naznači koji put se emituje, jer postoje programi koji se repriziraju nebrojeno puta što je neprofesionalno i nije u interesu slušalaca - kaže Medićeva.

Što se tiče prijetnji putem društvenih mreža, ona kaže da je to prati otkako je 2017. godine došla na ovu funkciju.

- Dini Mustafiću neka služe na čast svi oni tvitovi i prijetnje koje su mi upućene poslije njegovog tvita i lažne tvrdnje da sam suspendovala redakciju - kaže Medićeva.

Ona ističe da je izložena skoro svakodnevnim prijetnjama i lažnim optužbama zbog čega je prošle godine četiri mjeseca pila antidepresive.

Podršku joj je juče pružilo Udruženje novinara Republike Srpske iz koga je poručeno da bezrezervno podržava direktoricu BH Radija suočenu sa ozbiljnim prijetnjama.

- Dino Mustafić i Bakir Hadžiomerović treba da budu svjesni posljedica koje mogu prouzrokovati njihove insinuacije da koleginica Medić ne poštuje bošnjačke srebreničke žrtve. Od nadležnih zahtijevamo da zaštite našu koleginicu i kazne sve koji prijete njoj i porodici, pogotovo što ovo nije prvo ugrožavanje bezbjednosti nakon što je preuzela dužnost direktorice BH Radija u Sarajevu - poručio je predsjednik Skupštine Udruženja novinara RS Branimir Đuričić.

RAK

Prema dozvoli RAK BiH, BH Radio obavezan je da emituje najmanje dva sata premijernog dramskog programa sedmično, što prošle godine nije ispunjeno. Urednik Dokumentarno-dramskog programa BH Radija Miralem Ovčina odbijao da u planu programa naznači šta je premijera, a šta repriza i po koji put se reprizira, zbog čega ga je Medićeva obavijestila da ukoliko ne pošalje plan u kojem je to precizno naznačeno, od 11. januara neće biti emitovan nijedan reprizni sadržaj, već muzika. Poslije toga je uslijedila hajka protiv Medićeve putem društvenih mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana