Direktorica BH Radija i dalje na meti neosnovanih optužbi: Poštovanje standarda osnov za hajku

Darko Momić
Direktorica BH Radija i dalje na meti neosnovanih optužbi: Poštovanje standarda osnov za hajku

BANjALUKA - Direktorica BH Radija Pejka Medić i dalje je na meti brutalne hajke i uvreda i to na osnovu lažnih i neosnovanih optužbi da je ukinula Dramski i dokumentarni program ove medijske kuće.

Hajku je pokrenuo režiser Dino Mustafić objavom na “Tviteru” da je “Pejka Medić suspendovala redakciju i da emituje samo muziku”, te da je “ovo ideološko-politička cenzura koja ne smije proći bez reakcije kulturne javnosti”. Uprkos tome što Medićeva ništa nije ni ukinula, ni suspendovala, već je od urednika Dramskog i dokumentarnog programa Miralema Ovčine tražila da u skladu sa pravilima RAK-a dva sata sedmično premijerno emituje dramski program i da precizno naznači po koji put se neki program reprizira, po društvenim mrežama je započela prava hajka i otvoreni pozivi na linč Medićeve.

To je danas potvrdio i generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović, koji je u saopštenju negirao tvrdnje da je suspendovana redakcija Dramskog i dokumentarnog programa.

- Zbog preciziranja u planu programa BH Radija šta je premijerni, a šta reprizni sadržaj, direktorica BH Radija Pejka Medić odlučila je da umjesto nekoliko puta emitovanog repriznog sadržaja dokumentarno-dramskog programa, programski prostor popuni drugim sadržajima. Odbacujemo navode da je suspendovana redakcija Dramskog i dokumentarnog programa BH Radija - navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Podršku Pejki Medić juče su pružili pojedini srpski poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, u čijoj nadležnosti je izbor članova Upravnog odbora BHRT-a koji kasnije bira rukovodstvo ove medijske kuće.

I lider i poslanik PDP-a Branislav Borenović iskoristio je “Tviter” da pruži podršku direktorici BH Radija.

- Kao parlamentarci smo vrlo zainteresovani za dešavanja u BHRT-u. Podrška Pejki Madić u istrajavanju na poštovanju profesionalnih standarda i Zakona o javnom RTV servisu zbog čega neosnovano doživljava pritiske i napade - napisao je Borenović, koji je sa drugim poslanikom PDP-a u Parlamentu BiH Mirom Pekić juče razgovarao sa Medićevom.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać kaže da Pejka Medić nije ukinula nikakav program, niti napravila neku stručnu grešku, već je samo tražila da se primjenjuju profesionalni standardi.

- Kao mnogo važnije bih istakla da Pejka Medić očigledno trpi udarce, jer je radeći na javnom servisu BiH, koji bi trebalo da promoviše stvarnu istinu i pomirenje, ustrajala na stavu da narativ o samo jednoj strani iz proteklog rata kao “zloj i zločinačkoj”, a drugoj kao “pravedničkoj i bezgrešnoj” jednostavno nije istina - kaže Novaković Bursać.

Ona ističe da posebno poštuje i cijeni činjenicu da Pejka Medić kao žena i profesionalac izdržava i nosi se sa svim tim.

- To nije nimalo lako, pogotovo u sredini u kojoj se drugačiji stav i mišljenje dočekuju neargumentovanim i užasnim riječima, pa čak i prijetnjama - kaže Novaković Bursać.

Statistička greška

Predsjedavajući Upravnog odbora BHRT-a Ljubomir Zuber u nedavnom pismu poslanicima iz Republike Srpske u Parlamentu BiH naveo je da Srbi u ukupnoj rukovodnoj strukturi BHRT-a čine procenat na nivou statističke greške.

- Kao član UO iz Republike Srpske upozoravam vas da su novinari iz Srpske izloženi svakodnevnim pritiscima i da mi, članovi UO iz RS, nemamo mehanizme da značajnije promijenimo takvo stanje kako bi BHRT bila istinski zajednička televizija. Ovako, ona je to samo na papiru - zaključio je Zuber.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana