Direktor ŽRS-a priželjkuje smjenu

Darko Momić
Direktor ŽRS-a priželjkuje smjenu

DOBOJ - Vršiocu dužnosti direktora “Željeznica Republike Srpske” i funkcioneru DNS-a Slavku Gligoriću krajem ove sedmice ističe mandat, a on kaže za naš list da ne očekuje da mu mandat bude produžen, naprotiv.

Gligorić je za v.d. direktora imenovan u septembru prošle godine i od tada mu je mandat stalno produžavan za po dva mjeseca, a to je posljednji put urađeno 26. septembra ove godine.

- Niti očekujem, niti priželjkujem da mi mandat bude produžen. Radujem se tome da budem razriješen dužnosti i živim za taj dan - rekao je Gligorić za “Glas Srpske”.

On je potvrdio i da se već neko vrijeme po političkim kuloarima govori da mu neće biti produžen mandat zbog odluke Predsjedništva DNS-a da napusti vladajuću koaliciju, zbog čega ga najave pojedinih medija objavljene prošle sedmice da će biti smijenjen nisu ni iznenadile, ni pogodile.

Naprotiv, Gligorić je otkrio da je bio suočen sa pokušajima pojedinaca da ga na osnovu falsifikovanih dokumenata otjeraju u penziju.

Naime, Zakon o Željeznicama RS kaže da, u slučaju kada se pristupi reorganizaciji u ovom javnom preduzeću, željezničkom radniku radni odnos prestaje kad navrši 40 godina penzijskog staža i godine života utvrđene članom 178. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. A član 178. Zakona o PIO precizira da “osiguranik sa 40 godina penzijskog staža ima pravo na starosnu penziju ako u 2020. godini navrši 58 godina i četiri mjeseca života”.

S obzirom na to da je Gligorić početkom septembra ove godine navršio potrebni broj godina, odnosno 58 godina i četiri mjeseca, po tom osnovu je ispunio uslove za prestanak radnog odnosa u ŽRS-u i penzionisanje. Međutim, on objašnjava da ne ispunjava drugi uslov, jer nema 40 godina radnog staža.

- Neki su pokušali da falsifikuju dokumentaciju u Fondu PIO i da lažno prikažu da imam 40 godina staža osiguranja, tako što su pokušali da falsifikuju podatke o ratnom stažu. Ja taj staž nisam upisao, niti sam podnio zahtjev da mi se upiše, ali zbog pojedinaca koji su to pokušali da falsifikuju, morao sam da angažujem advokata da se odbranim - kaže Gligorić.

Pored toga, on smatra da se čak i da ima 40 godina staža osiguranja, na njega ne odnose navedene zakonske odredbe o penzionisanju zato što je on profesionalni poslanik u Narodnoj skupštini RS. Gligorić je potvrdio za naš list i da je oko 40 bivših radnika “Željeznica RS” podnijelo tužbe zbog toga što im je prekinut radni odnos i što su penzionisani u skladu sa odredbama člana 116a. Zakona o ŽRS i člana 178. Zakona o PIO.

- Bilo je više od 40 takvih tužbi, ali moguće je da je pristiglo još. Ne mogu više ništa da kažem o tome, jer je to stvar suda - kaže Gligorić i podsjeća da je Ustavni sud RS krajem 2018. godine odbio prijedlog za utvrđivanje neustavnosti člana 116a. Zakona o ŽRS.

Ustavni sud RS

Ustavni sud RS odbacio je prijedlog za ocjenjivanje ustavnosti člana 116a. stav 2. Zakona o ŽRS-u koji su podnijeli Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS-a i Konfederacija sindikata RS. Pomenuti član zakona predviđa da “u slučaju kada se pristupi reorganizaciji u ŽRS, željezničkom radniku radni odnos prestaje kad navrši 40 godina penzijskog staža i godine života utvrđene članom 178. Zakona o PIO”. Navedeni član Zakona o PIO iz 2011. godine je prilično konfuzan i propisuje da osiguranici imaju pravo na starosnu penziju u zavisnosti od toga u kojoj kalendarskoj godini pune koliko godina  života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana