DF: Rezolucijom Srbija, Republika Srpska i srpski narod označeni genocidnim

Tanjug
DF: Rezolucijom Srbija, Republika Srpska i srpski narod označeni genocidnim

PODGORICA - Lideri vladajućeg Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević saopštii su danas da taj savez ne priznaje Rezoluciju o Srebrenici izglasanu u crnogorskom parlamentu, kojom su, kako su istakli, Srbija, Republika Srpska i srpski narod označeni genocidnim.

Upozorili su da dugoročno to znači ukidanje Republike Srpske, kao i da je taj dokument za Crnu Goru "sramniji od priznanja nezavisnosti lažne države Kosovo".

Nakon usvajanja te rezolucije i razrješenja ministra pravde Crne Gore Vladimira Leposavića, oni su na konferenciji za novinare saopštili da će sada stranke, u okviru koalicije koja je na prošlogodišnjim izborima nastupala na listi „Za budućnost Crne Gore“, odlučiti o daljim koracima u novonastaloj političkoj krizi.

Mandić je naglasio da je donošenje takve odluke važno, da je ona teška i o njoj moraju da razgovaraju najvažniji predstvnici naroda i stranački predstavnici.

-Nakon što su sinoć u crnogorskom parlamentu, premijer Zdravko Krivokapić i lideri Demokrata Aleksa Bečić i URA Dritan Abazović napravili koaliciju za izglasavanje rezolucije o Srebrenici sa strankom aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ili će naprave otklon od bivšeg režima ili će se ići na nove parlamentarne izbore -  rekao je Knežević.

Podsjetio je i da je Krivokapić za mjesec  trebalo da ode u prvu zvaničnu posjetu Srbiju i dodao da se nada do toga sada neće doći, kao i da tu priliku neće imati ni članovi njegove vlade.

Ukazao je da će aktueli politički trenutak uticati na turističku sezonu.

-Mi sada treba da kažemo građanima Srbije i Republike Srpske: dođite vi genocidni ljudi da trošite novac u Crnoj Gori -rekao je Knežević i upitao ko će za krah sezone biti odgovoran.

Mandić je tragičnim i sramotnim označio ponašnje Bečića, Abazovića i Krivokaića, „koji su pristali da se priklone Milu Đukanoviću i srpski narod i Srbiju označe genocidnim“.

Istakao je da je u ratnim godinama od 1991. do 1995. na vlasti bio DPS Mila Đukanovića i da je upravo ta valst odgovorna za sve ono što se dešavalo na području bivše Jugoslavije, a što, kako je rekao, sada pokušavaju da pripišu nekom drugom.

-Ako je Crna Gora nešto uradila u tom periodu to se mora pripisati DPS-u i Đukanoviću - jasan je bio Mandić.

Poručio je i da su Srbi u Crnoj Gori shvatili kolika je njihova snaga na prošlogodišnjim izborima i dodao da DF nikome neće polagati račune.

Sam će, kazao je, donositi odluke i neće pitati ni Srbiju, ni Rusiju, ni EU, kao ni Aleksandra Vučića.

-Ali ponosni smo na to što su taj Vučić i Srbija uradili na korist Crne Gore - kazao je Mandić i dodao da je očigledno da Srbija i srpski narod moraju da trpe udarce iz Crne Gore „počev od priznanja nezavisnosti lažne države Kosovo, pa do sada da je srpski narodni genocidan“.

-Mi ne pristajemo na usvojenu rezoluciju, znamo da ova većina koja se uspostavila u parlamentu nije većina naroda, taj narod želi da da odgovor na ovu priču koja nema nikakve veze sa realnim životom i sa onim što nas čeka u budućnost - rekao je.

Knežević je rekao da je sinoć usvojena rezolucija o Srebrenici u crnogorskom parlamentu sramnija od priznanja samoproglašenog Kosova.

-Njihova rezolucija u svojim temeljima im za cilj dugoročno ukidanje Republike Srpske i stvaranje lansirane lampe ka Srbiji pred izbore za predsednika i gradonačelnika Beograd naredne godine - rekao je Knežević.

Upitao je one koji su optuživali DF za izdaju, da li su, kako je rekao, uzeli novac od DPS -a.

-Milo se sinoć vratio kroz rezoluciju o Srebrenici, a pitanje je i da li je uopšte odlazio posmatrajući poteze koje je Krivokapić potezao na unutrašnjopolitičkom i spoljnopolitičkom planu - rekao je.

Samo je, istakao je, Krivokapić uspeo da sopstveni narod proglasi genocidnim i potvrdio odluku Đukanovića da protjera srpskog ambasadora.

-Samo on je uspeo da proširi sankcije Rusiji i da nas posvađa sa jedinim bratskim narodom - srpskim i ruskim - rekao je Knežević.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana