Dervo Sejdić spremio svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH: Ajhorstova i Palmer gledaju lične interese

Vedrana Kulaga Simić
Dervo Sejdić spremio svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH: Ajhorstova i Palmer gledaju lične interese

SARAJEVO - Dervo Sejdić, jedan od ključnih aktera u predmetu “Sejdić i Finci”, potvrdio je za “Glas” da je pripremio svoju verziju izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH koja ide u pravcu brisanja etničkog predznaka pri izboru članova Predsjedništva BiH i formiranja novog kluba u Domu naroda na zajedničkom nivou vlasti.

Sejdić će se danas obratiti članovima Savjeta nacionalnih manjina pri Parlamentu BiH i prezentovati svoj prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH koji je, kako kaže, poprilično sličan rješenjima koja dolaze od političkih aktera iz Republike Srpske i dijela FBiH.

Naglašavajući da i dalje nema političke volje da presuda bude sprovedena u djelo, kazao je i da je o svom konceptu ograničenih izmjena Ustava i Izbornog zakona već pričao sa političkim predstavnicima u RS i FBiH te da niko od njih nije rekao da nije vrijedan pažnje.

Stav je da je potrebno još analizirati, stvoriti pozitivniju klimu, okupiti dvotrećinsku većinu u Parlamentu BiH jer bez toga nije moguće mijenjati ništa, ali na prvom mjestu treba da, kako je rekao, profunkcionišu Parlament i Savjet ministara BiH.

- Predlažem da u preambuli piše da je BiH demokratska i socijalna država njenih građana, konstitutivnih naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba i nacionalnih manjina, a u tom kontekstu, izmjenu u dijelu koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva i Dom naroda, da se za člana iz Srpske bira jedan, a sa područja FBiH dva, dakle bez etničkih odrednica. Izborne jedinice su Republika Srpska i FBiH. Uz to, predlažem da se uz sadašnja tri kluba konstitutivnih naroda u Domu naroda formira još jedan nacionalnih manjina i građana BiH u kojem bi sjedila dva predstavnika iz Republike Srpske i dva iz FBiH. Odluke bi se donosile većinom glasova prisutnih, s tim što moraju biti najmanje tri iz reda Srba, Bošnjaka i Hrvata i dva nacionalnih manjina i građana - kaže Sejdić dodavši da ima neslaganja, od toga koliko članova treba da broji pa do toga da li uopšte treba da postoji taj četvrti klub.

Sejdić je priznao i da njegove vizije, kako je rekao, ne odgovaraju HDZ-u jer, između ostalog, predlaže ukidanje etničkih predznaka ili pripadnosti kod izbora članova Predsjedništva, ali i jer HDZ zagovara treću, odnosno drugu izbornu jedinicu u FBiH, pa “makar ona bila i virtuelna”.

Nakon obraćanja članovima Savjeta, u zavisnosti od komentara, biće skrojena verzija koja će ići u proceduru. Kaže da bi bio srećan kada bi došlo do izmjena i bile bi primjenjive već ove jeseni, ali da je to teško izvodljivo.

- U ovom momentu nisam ni da se, kako se kod kaže, navrat-nanos radi jer bi moglo proizvesti još veće probleme. Potrebna je politička volja, a kod nas u predizbornim aktivnostima toga ima najmanje. Svi svakog klevetaju, tako da nisam optimista da će to biti ove godine. Ne pomažu ni pokušaji Angeline Ajhorst i Metjua Palmera jer ne zastupaju interese EU i SAD, već neke lične. Ako čekamo 12 godina, zašto ne sačekati vrijeme poslije izbora? Neka ovi idu u ovom kontekstu po onim pravilima koja su na snazi, uz regulaciju kvaliteta nadzora, ali buduće nosioce vlasti treba obavezati na konkretniji pristup prema ovom predmetu i prije lokalnih izbora 2024. godine da ne bi ušli u retoriku prepucavanja. Da hladne glave sagledamo sve - zaključio je Sejdić.

“Sejdić i Finci protiv BiH” naziv je sudskog predmeta koji je, nakon tri godine, okončan u Strazburu 22. decembra 2009. odlukom da su Dervo Sejdić (Rom) i Jakob Finci (Jevrej) diskriminisani, jer im je kao pripadnicima nacionalnih manjina onemogućeno da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH jer Ustav predviđa da na te pozicije dolaze samo pripadnici konstitutivnih naroda - Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Finci

Dervo Sejdić je otkrio da je o svom prijedlogu izmjena Ustava i Izbornog zakona razgovarao sa Jakobom Fincijem, kolegom iz predmeta koji je vođen u sudu u Strazburu.

- Kaže da je, takođe, koncept vrijedan pažnje, ali da tu ima još stvari koje bi korigovao, ne izlažući šta konkretno. Ipak, uvjeren sam da ćemo kroz razgovore, počevši od Savjeta nacionalnih manjina, pa nadaleko doći do najboljeg rješenja - istakao je Sejdić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana