Denis Bećirović ponižava Parlament

Željka Domazet
Denis Bećirović ponižava Parlament

Sarajevo - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Bećirović svojim istupima uzurpira funkciju, ponižava Parlament i zbog toga treba da napusti funkciju, smatraju srpski poslanici.

Nakon što je Klub poslanika SDS-a u Parlamentu BiH najavio da će pokrenuti pitanje Bećirovićeve smjene na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma, zbog kršenja ustavnih ovlašćenja, Bećirović je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da se ne boji smjene.

- Ovo je pokušaj disciplinovanja svih onih koji se usude da brane državu BiH. Poruka SDS-a i njenog predsjednika Mladena Bosića je: "Ili ćutite ili ćete biti smijenjeni" - rekao je Bećirović.

On je i najavio da će idućih dana uputiti posebno pismo predsjednicima svih stranaka u BiH u kojem će pokušati da inicira njihov stav "u vezi sa negiranjem Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH".

Na pitanje zašto on i ostali zvaničnici u BiH i FBiH nisu reagovali ranije kada je kršen Ustav BiH i Dejtonski sporazum zahtjevima za ukidanje RS, ili kada se Savjet ministara BiH naziva vladom, Bećirović je odgovorio da je "reagovao principijelno kad god je u pitanju Ustav BiH".

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić rekao je "Glasu Srpske" da je Denis Bećirović u više navrata zloupotrijebio svoj položaj pišući pisma sa memorandumom Parlamenta BiH bez konsultacija sa Kolegijumom.

- Bećirović je poznat kao skandal majstor u pisanju pisama. On konstantno zloupotrebljava položaj. On pisma drugim zvaničnicima može slati jedino u svoje ime ili u ime SDP-a, ako mu to oni daju. Bez saglasnosti Kolegijuma i poslanika Bećirović nema pravo da to čini - rekao je Jovičić.

Poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević rekla je "Glasu Srpske" da Bećirović ima problem da shvati šta je Dejtonski mirovni sporazum i kako je konstituisana i izgrađena BiH.

- On je podijeljen između toga da kroz svoje naučne radove promoviše vrijednosti Islamske zajednice i da istovremeno bude socijaldemokrata - kazala je Pandurevićeva i dodala da bi Bećirović u isto vrijeme želio da bude i Zlatko Lagumdžija i Haris Silajdžić.

Bećirović je nedavno poslao otvoreno pismo predsjedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću, jer je Republiku Srpsku nazvao državom, zbog čega je SDS najavila Bećirovićevu smjenu.

Stefanović

Bećirović je ponovio da su "nedopustivi i neprihvatljivi" stavovi predsjednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića, koji je RS nazvao državom.

- Republika Srpska nikada nije bila država, nije ni danas, niti će ikada biti - rekao je Bećirović i od Stefanovića traži zvanično izvinjenje BiH. Dodao je da je spreman na televizijski duel sa Stefanovićem i u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana