DEMOS: Odluka CIK-a donesena pod političkim pritiskom

Srna
DEMOS: Odluka CIK-a donesena pod političkim pritiskom

BANjALUKA - Demokratski savez (DEMOS) smatra da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH o poništavanju izbora na većini biračkih mjesta u Srebrenici i Doboju donesena pod političkim pritiskom određenih centara moći.

DEMOS kao posebno indikativno navodi činjenicu da izbori nisu poništeni na biračkim mjestima na kojima su većinski glasali Bošnjaci i ističe da se na ovaj način CIK legitimiše kao instrument za prekrajanje izborne volje birača u Srebrenici i Doboju.

- U demokratskim društvima volja birača je neprikosnovena i zagarantovana, a DEMOS smatra da će ta volja biti potvrđena i na ponovljenim izborima - navodi se u saopštenju ove stranke.

DEMOS očekuje da se u potpunosti ispoštuje zakon i da se u razumnom roku završi proces izbora lokalne vlasti u Doboju i Srebrenici kako bi i ove dvije lokalne zajednice mogle nesmetano da nastave funkcionisanje na dobrobit građana.

CIK je juče poništila izbore u Srebenici i Doboju, koji su održani 15. novembra 2020. godine.

CIK je donio odkluku o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica, za nivo načelnika i Skupštine opštine.

Izbori su poništeni i na 89 redovnih biračkih mjesta u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika i Skupštine grada.

Za je glasalo šest članova CIK-a, a jedan je bio protiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana