Demineri bez dozvola, u opasnosti i građani

Darko Momić
Demineri bez dozvola, u opasnosti i građani

BANjALUKA - Proces deminiranja u BiH potpuno je blokiran, jer su istekle akreditacije gotovo svim organizacijama koje se bave tim poslom, među kojima su i Oružane snage BiH i deminerski timovi Civilne zaštite Republike Srpske i Civilne zaštite FBiH.

Predstavnici preduzeća i organizacija koje se bave deminiranjem uputili su apel u kojem traže od Savjeta ministara BiH da imenuje nove članove Komisije za deminiranje i otkoči proces deminiranja. Članovima Komisije za deminiranje u BiH, koja je jedina u BiH ovlašćena za izdavanje akreditacija deminerskim organizacijama, mandat je istekao još 31. oktobra prošle godine. U međuvremenu su istekle akreditacije svim deminerskim organizacijama, osim sarajevskoj firmi UEM kojoj akreditacija ističe krajem maja, Civilnoj zaštiti Brčko distrikta i Centru za obuku pasa za otkrivanje mina BiH iz Sarajeva te britanskoj organizaciji MAG kojima akreditacije ističu u drugoj polovini juna.

Međutim, Centar za uklanjanje mina BiH (BHMAK) uputio je dopis svim organizacijama koje se bave deminiranjem da obustave sve poslove zbog pandemije izazvane virusom korona. Direktor BHMAK-a Saša Obradović potvrdio je za “Glas Srpske” da je uputio preporuku da budu obustavljeni svi poslovi s ciljem zaštite deminera od virusa korona.

- Demineri na terenu najčešće imaju smještaj koji nije adekvatan preporučenim mjerama za suzbijanje širenja virusa, tako da su i organizacije kojima još nisu istekle akreditacije ispoštovale preporuku i deminiranje je potpuno obustavljeno - kaže Obradović.

Prema njegovim riječima, potpuna obustava poslova deminiranja zbog isteka akreditacija može da dovede do dodatnih problema.

- Počeli su proljećni radovi i u slučaju da, ne daj bože, neko prilikom oranja ili sličnih poljoprivrednih radova naleti na minu i strada, doći ćemo u situaciju da niko ne može da očisti lice mjesta i obezbijedi nadležnom tužiocu da izvrši uviđaj - kaže Obradović dodajući da u potpunosti razumije zabrinutost za sudbinu deminerskih organizacija i zaposlenih deminera.

U apelu koji su deminerske organizacije uputile Savjetu ministara BiH, između ostalog, se navodi i da će kriza izazvana virusom korona povećati broj onih koji će izvor prihoda tražiti u minski sumnjivim područjima sječom ogrevnog drveta, sakupljanjem šumskih plodova, krčenjem novih sjetvenih površina ili na neki drugi način.

- Ovo je vrijeme u kojem se svi u BiH bore za očuvanje radnih mjesta ugroženih pandemijom, pa je od izuzetnog značaja da proces deminiranja bude što prije odblokiran kako bi se sačuvala radna mjesta u sektoru deminiranja - apeluju deminerske organizacije u BiH.

EU i EUFOR

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler i komandant EUFOR-a Rajnhard Trišak nedavno su upozorili na probleme u oblasti deminiranja i pozvali Savjet ministara da što prije imenuje članove nove komisije za deminiranje.

- Sadašnji zastoj je prijetnja bezbjednom i stabilnom okruženju za građane BiH, čijih je oko dva odsto teritorije i dalje zagađeno minama. To što nema komisije ugrožava i realizaciju deminerskih projekata vrijednih deset miliona evra koje finansira EU - saopšteno je iz EUFOR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana