Delegat iz SDP-a traži zabranu glorifikovanja Ante Pavelića i Draže Mihailovića: Bećirović uzalud troši mandat

Aleksandar Stojanović
Delegat iz SDP-a traži zabranu glorifikovanja Ante Pavelića i Draže Mihailovića: Bećirović uzalud troši mandat

SARAJEVO - Inicijative delegata SDP-a u Domu naroda Parlamenta BiH Denisa Bećirovića postale su besmislene i služe isključivo za dodatno potpirivanje već postojećih tenzija i tumačenja prošlosti, a posljednja u nizu je ona kojom je predviđeno da “Dom naroda poziva sve opštine i gradove da zabrane glorifikovanje i afirmaciju Ante Pavelića i Dragoljuba Draže Mihailovića”.

Nakon što mu na posljednjoj sjednici nije prošao zahtjev da se u Krivični zakon BiH uvrsti krivično djelo zabrane negiranja genocida, prema mišljenju sagovornika “Glasa Srpske” Bećirović je nastavio da rovari po prošlosti s ciljem pribavljanja političkih poena i medijskog eksponiranja.

Inicijativa koja se tiče Pavelića i Mihailovića naći će se na dnevnom redu sjednice Doma naroda zakazane za 27. april, a Bećirović ju je opravdao “interesom izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i afirmacije antifašističkih vrijednosti na kojima počiva savremena Evropa”.

- Dom naroda Parlamenta BiH poziva sve opštine i gradove u državi BiH da zabrane bilo koji direktni ili indirektni izraz glorifikovanja ili afirmacije dvojice najzloglasnijih ratnih zločinaca i kvislinga na području bivše Jugoslavije - vođe ustaškog pokreta Ante Pavelića i vođe četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića, kao i svih drugih pripadnika nacifašističkih pokreta, organizacija, vojnih formacija i udruženja, bez obzira na to koje su nacije ili vjere bili, a koji su u Drugom svjetskom ratu, za vrijeme odsudne borbe protiv nacifašizma, kao najvećeg zla u ljudskoj historiji, ratovali ili širili negativnu propagandu protiv Antifašističke koalicije - stoji u ovoj inicijativi Bećirovića.

Međutim, kod ove inicijative je sporno što se problemu pristupilo selektivno, jer su izostavljene ličnosti poput Huseina Đoze, po kojem jedna ulica nosi ime u Sarajevu, bez obzira na to što je poslije rata presuđen za kolaboraciju sa SS divizijom u Sarajevu. Iako se poziva na antifašizam, Bećirović je propustio da imenuje brojne pripadnike Bošnjaka koji su u najvećoj mjeri sarađivali sa NDH.

Delegat iz SNSD-a u Domu naroda Lazar Prodanović kaže za “Glas Srpske” da su inicijative koje se tiču lica iz daleke prošlosti postale degutantne i da je bespredmetno govoriti o njima.

- U svim ovim inicijativama uvijek se propušta da se navedu pripadnici bošnjačkog naroda. Ovo je postalo gubljenje vremena, jer mislim da to nije prioritet građanima BiH. Sve i da budu usvojene ovakve inicijative, mislim da to neće doprinijeti ekonomskom prosperitetu i pomirenju u BiH. To je samo izazivanje tenzija koje su već prevelike i siguran sam da neće imati podršku, ne samo srpskih delegata, nego i hrvatskih. Ali to nije zbog mišljenja o navedenim pojedincima, već zbog toga što Dom naroda nije mjesto na kojem se o tome raspravlja i to je nešto to treba prepustiti istoričarima. Uostalom, inicijativa je selektivna i licemjerna, jer nisu obuhvaćeni i Bošnjaci, koji su otvoreno sarađivali sa okupatorima i nacifašističkim snagama i kao takva ne može se razmatrati - rekao je Prodanović.

Pogrešan pristup

Politikolog Siniša Simikić kaže za “Glas Srpske” da je ovakvim temama pogrešno pristupati na način kako to čini Bećirović i da građani očekuju da se u Domu naroda delegati bave važnijim temama od ove.

- Da ne ulazimo u ideološke motive Bećirovića, koji su dobro poznati, ali ovakav pristup je zaista postao besmislen i isključivi cilj im je pribavljanje publiciteta prečicom. Pošto pojedinci nisu sposobni ništa konkretno da urade, da bi bio popravljen život građana, onda se poteže za ovakvim postupcima - rekao je Simikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana