Delegacija EU: Bonska ovlašćenja koristiti protiv nepopravljivih radnji

Srna
Delegacija EU: Bonska ovlašćenja koristiti protiv nepopravljivih radnji

SARAJEVO - Bonska ovlaštenja treba koristiti isključivo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH, nakon što su primili k znanju odluku Kristijana Šmita o izmjenama Ustava Federacije BiH (FBiH) i Izbornog zakona BiH.

"Duboko žalimo što političke stranke nisu uspjele da postignu izbalansirani dogovor o paketu reformi koji bi sveobuhvatno odgovorio na neriješena pitanja, uključujući funkcionalnost FBiH i Doma naroda FBiH", navodi se u saopštenju iz Delegacije

Iz Delegacije EU u BiH napominju da je jačanje funkcionalnosti institucija BiH ključni prioritet na putu BiH ka članstvu u EU, te da su u proteklih godinu dana SAD i EU učestvovale u razgovorima o ustavnoj i izbornoj reformi.

"Ustavna reforma, u skladu sa zahtjevima iz odluka Evropskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije, u dijelu koji se odnosi na Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, i dalje hitan i neispunjen zadatak", ističu iz Delegacije EU u BiH.

U saopštenju se navodi da su neprovedene i preporuke Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) u vezi sa transparentnošću i integritetom izbora.

"Lideri političkih stranaka u BiH su se dogovorili 12. juna u Briselu da će se pozabaviti ovim pitanjima u roku od šest mjeseci nakon formiranja nove vlasti. Pozivamo ih da ispoštuju ovu obavezu", poručili su iz Delegacije EU u BiH.

Nakon današnjih izbora, EU vjeruje da će svi politički akteri raditi zajedno kako bi omogućile brzo formiranje zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima.

"EU očekuje od novoizabranih zvaničnika da preuzmu punu odgovornost za sprovedbu ambicioznih reformi sa ciljem unapređenja interesa građana, kao i daljeg napretka zemlje na evropskom putu, a u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije", naglašavaju iz Delegacije EU u BiH.

Neposredno nakon zatvaranja biračkih mjesta na opštim izborima u BiH, Kristijan Šmit nametnuo je večeras izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH. 
 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana