Dan oslobođenja i pobjede nad zlom FOTO

Svjetlana Taduć, dopisnici
Dan oslobođenja i pobjede nad zlom FOTO

Banjaluka - Kada je 9. maja 1945. godine pred noć nastao pucanj mislili smo da su se Švabe vratile u Banjaluku, nastala je panika, dok se nije pročulo da je pao Berlin i tada smo shvatili da smo slobodni.

Priča ovo 86-godišnji Rade Džajić, vojnik prve jedinice Bosanske narodne odbrane, prisjećajući se kapitulacije Njemačke.

Džajić je danas, sa nekoliko saboraca, prisustvovao polaganju vijenaca na Trgu palih boraca u Banjaluci, gdje je obilježen Dan pobjede nad fašizmom.

- Na današnji dan gledam punim očima i punim srcem. Kao 17-godišnjak imao sam čast da uđem u Banjaluku sa svojom jedinicom i da proglasimo da je ona slobodna - kaže Džajić, podsjećajući da je kao mladić ratovao oko Jajca, Mrkonjić Grada, Ključa, Prijedora... Džajić je ratovao u partizanskom odredu, u 16. pa u prvoj jedinici BNO.

- U ratu nema dobitnika, svi su gubitnici. Ono što je NDH uradila je puna kapa tuge i jada, veliki gubitak za srpski narod. U ratu je stradalo 1,7 miliona Srba - naglasio je Džajić.

Povodom obilježavanja Dana podjede nad fašizmom u Banjaluci su vijence položili i zvaničnici RS i BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je 9. maja 1945. pobijeđeno civilizacijsko zlo zvano fašizam.

- To je dan koji je označio kraj jedne monstruozne tamne ideje o pogubljenju naroda koji nisu bili iste rase, krvi i porijekla. Ljudi ovdje su nesumnjivo prepoznali crne ideje fašizma i prepustili se borbi protiv toga, a srpski narod je bio vodeći u toj borbi - istakao je Dodik i dodao da generacije koje dolaze moraju da očuvaju sjećanja na ovaj dan i na ideju za koju su mnogi umirali, a to je sloboda.

- Naši preci koji su učestvovali u borbi ispisali su najslavnije strane naše istorije i zato im hvala jer danas baštinimo i uživamo plodove slobode koju su nam dali. Republika Srpska nastavlja da gaji upravo taj slobodarski, opštecivilizacijski pristup podrške narodima koji žele slobodno da žive i sarađuju bez obzira na vjeru i naciju - istakao je Dodik. On je kazao da RS danas želi da u slobodi uživa stečena prava svoje autonomije, da sarađuje sa drugima i gradi zajedničku evropsku budućnost.

- Takva Republika Srpska ne bi trebalo nikome da smeta, a nama treba da služi na čast i ponos - istakao je Dodik.

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović čestitala je građanima Srpske Dan pobjede nad fašizmom istakavši da će Vlada nastaviti da pruža nesebičan doprinos u očuvanju slobodarskih tekovina demokratske Evrope, uz opredijeljenost za pridruživanje porodici evropskih naroda.

Predsjednik SUBNOR-a Blagoja Gajić rekao je da su na 9. maj 1945. slomljeni fašistički okupator i njegove sluge.

- U ustanku vođenom protiv okupatora masovno su učestvovali Srbi, a priključili su se i drugi narodi. Slomu fašizma prethodila je teška borba kojom je pobijeđen tuđin i s kojom je nestalo zlo. Prošlost se ne smije ustupiti zaboravu - kazao je Gajić.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović rekao je da je 9. maj jedan od najvažnijih datuma u istoriji.

- Srbi su u Drugom svjetskom ratu podnijeli najveći teret u antifašističkoj borbi, jer su imali najveći broj žrtava na ovim prostorima -  istakao je Milunović.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je širom Srpske polaganjem vijenaca na spomen-obilježja stradalima.

Zastava

Aktivisti iz Prijedora i Banjaluke danas su na zgradi u nekadašnjoj ulici Maršala Tita u Banjaluci postavili zastavu Socijalističke Republike BiH.

Aktivista Nikola Kuridža naglasio je da narodi u BiH žive u vremenu kada se vrši "politički dirigovana revizija naše zajedničke antifašističke prošlosti, uz uklanjanje spomenika antifašistima i proglašavanje nacističkih kolaboracionista narodnim herojima".

Polaganjem vijenaca u Spomen-kosturnici u Gradskom parku, kao i ispred spomen-ploče ubijenim Jevrejima i na Centralnom spomeniku odbrambeno-otadžbinskog rata na Trgu patrijarha Pavla, u Brodu je obilježen Dan pobjede nad fašizmom.

Vijence su položile delegacije Opštinskog SUBNOR-a, administrativne službe, boračkih organizacija i udruženja posljednjeg rata i političkih stranaka.

Predsjednik opštinskog SUBNOR-a Pero Radovanović istako je da sjećanja na stravične događaje iz Drugog svjetskog rata ne blijede ni nakon 68 godina.

- Ne smije se zaboraviti ono što nam se desilo, niti dozvoliti da se istorija ponavlja - rekao je Radovanović.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić podsjetio je da je u Drugom svjetskom ratu stradao veliki broj stanovnika ove lokalne zajedice.

- Uspomene na te ljude moramo sačuvati od zaborava i prenositi ih na buduće generacije. Fašizam je bio najveće svjetsko zlo - naglasio je Jovičić i pozvao posebno mlade da uče istoriju.

Delegacije opštine Mrkonjić Grad i opštinskog SUBNOR-a danas su, povodom 9. maja-Dana pobjede nad fašizmom, položile vijence na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića Mrkonjića pred biste heroja Milje Đukanović i Pavla Dževera, koji su se borili protiv fašizma.

Predsjednik SUBNOR-a opštine Mrkonjić Grad Vlajko Jović rekao je da se svake godine polažu vijenci jer su ovi heroji dali živote boreći se sa neprijateljem za slobodu svog naroda.

- Milja Đukanović se borila protiv fašizma i nije pokazivala strah pred neprijateljem i kao takva je prikazana njemačkim okupacionim snagama koji su je uhapsili 1944. godine i objesili na ovom trgu - rekao je Jović i dodao da je Pavle Džever proglašen za heroja 1953. godine.

Delegacije su u mjestu Previle položile vijenac narodnom heroju Simi Šolaji.

Na Sokocu su danas, povodom Dana pobjede nad fašizmom, položeni vijenci na spomen-obilježja stradalim u Drugom svjetskom ratu, proteklom odbramebno-otadžbinskom ratu, te solunskim dobrovoljcima.

Delegacije opštine Sokolac i SUBNOR-a položile su vijence na Spomen kosturnicu u Parku boraca Romanije na kojoj je upisano 980 imena poginulih boraca i civilnih žrtava iz Drugog svjetskog rata.

Vijenci su položeni i na centralno spomen-obilježje ispred zgrade Skupštine opštine na kome je upisano oko 1.200 imena poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa prostora Sarajevsko-romanijske regije.

Delegacije opštine i SUBNOR-a položile su vijence i na spomenik poginulim solunskim dobrovoljcima sa područja opštine Sokolac.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Svetozar Bjeković rekao je da je ustanak srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu bio neminovnost, jer su Srbi morali da spasavaju goli život.

Partizanske jedinice na početku su brojale oko 80.000 vojnika, a na kraju rata oko 800.000.

Na spomenik Žrtvama fašističkog terora na Trgu oslobođenja i na Partizanskom groblju u Derventi, te spomenik NOR-a u selu Lužani položeni vijenci, povodom Dana pobjede nad fašizmom.

Predsjednik SUBNOR-a Dervente Nusret Dizdarević istakao je da je ovaj grad u Drugom svjetskom ratu pretrpio velika razaranja i da je poginulo više od 1.000 stanovnika, od kojih je najviše građana srpske nacionalnosti.

- Veliki broj građana srpske nacionalnosti, odveden je u logore u Nova Gradiška i Jasenovac, odakle se niko nije vratio - rekao je Dizdarević.

On je pozvao građane, posebno mlade, da njeguju tradicije Narodno-oslobodilačke borbe kako se ovakvo zlo više nikada ne bi ponovilo.

Vijence su položile delegacije opštinskog SUBNOR-a, Skupštine opštine, boračkih organizacija posljednjeg rata predstavnici političkih stranaka iz Dervente.

Spomenik na Trgu oslobođenja djelo je vajara Ivana Meštrovića. Podignut je prije 50 godina i tokom posljednjeg rata nije oštećen.

Derventa je u Drugom svjetskom ratu dva puta oslobađana - prvi put 9. septembra 1943. godine, a drugi put 19. aprila 1944. godine.

U memorijalnom kompleksu Gradskog parka u Doboju danas su,povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, položeni vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima.

Vijence kod Spomen-kosturnice poginulih boraca Narodnooslobodilačkog rata položile su delegacije grada Doboja i Udruženja antifašista i boraca NOR-a iz tog grada, te Društva “Josip Broz Tito” i ostalih organizacija i udruženja građana koji njeguju tradiciju antifašističke borbe.

U kripti Spomen-kosturnice nalaze se posmrtni ostaci 186 poginulih boraca NOR-a, pet narodnih heroja i 111 ustanika, koje je ustaški prijeki sud u Doboju u septembru 1941. godine osudio na smrt i strijeljao.

Prema knjizi “Putevima partizanskim”, koju je u avgustu 2008. godine objavio Marinko Gojković iz Doboja, u NOR-u i partizanskim odredima u Drugom svjetskom ratu sa dobojskog područja učestvovalo je 4.250 boraca, od kojih je 1.235 poginulo u borbama, a u ustaško-fašističke koncentracione logore odvedeno i ubijeno 1.228 civila - najviše starijih lica, žena i djece.

Povodom Dana pobjede nad fašizmom delegacija Opštinskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata u Zvorniku položila je danas vijence na spomenik poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu.

Oni su minutom ćutanja i polaganjem vijenaca ovaj dan obilježili i na spomeniku u Drinjači.

Predsjednik zvorničkog SUBNOR-a Rajko Ostojić rekao je da su prije 68 godina izvojevanu pobjedu nad fašizmom on i saborci dočekali sa radošću i veseljem, jer je značila slobodu za narod na tlu tadašnje Jugoslavije.

- Dok god je ijedan od nas živ, obilježavaćemo ovaj dan, a poslije toga to će raditi naši potomci i poštovaoci - rekao je Ostojić.
SUBNOR je u Zvorniku obnovio rad 1997. godine od kada značajne datume iz NOB-a obilježavaju polaganjem vijenaca na spomenike u Zvorniku, Drinjači, Kozluku i Pilici i tom prilikom evociraju uspomene iz NOB-a.

Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Srbiji

Polaganjem vijenaca ispred Groblja oslobodilaca Beograda danas je u Srbiji obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Polaganju vijenaca su prisustvovali zvaničnici Srbije, predstavnici ambasada zemalja saveznica, borci, građani, učenici.

Centralna državnu ceremoniju predvodio je ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović.

Uz vojne i državne počasti, vijence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Republičkog odbora SUBNOR-a, Grada Beograda, kao i ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana, Francuske, SAD i Velike Britanije u Srbiji.

Na ovom groblju je sahranjeno 1395 boraca Narodooslobodilačke vojske Jugoslavije i 818 boraca Crvene armije, a ministar Obradović je nakon što je položio vijenac i upisao se u knjigu sjećanja, naveo da je Dan pobjede prilika da se sjetimo da je Srbija tada kao dio Jugoslavije učestvovala u borbi protiv najvećeg zla 20. vijeka - fašizma.

- Tada je, iako malobrojna, stala u red onih zemalja koje se bore za slobodu, demokratiju, budućnost i bolji život svih generacija - rekao je Obradović, podsetivši da je Srbija dala velike ljudske žrtve.

Zajedno sa drugim zemljama bila je, kako je rekao, dio demokratske slobodarske tradicije koja je postavila temelje svijeta u kome danas živimo.

- Ovo je prilika da se sa ponosom sećamo tih godina, da poštujemo žrtve i da shvatimo da Srbija zajedno sa drugima može graditi budućnost kao što je to činila pre više od 60 godina - rekao je Obradović.

Predsjednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić rekao je da Beograd i Srbija danas obilježavaju Dan pobjede koji je tačka susreta naše prošlosti i naše budućnosti.

- Jedan smo od naroda koji je dao najveću žrtvu u borbi protiv fašizma - rekao je Antić i naveo da 9. maj predstavlja temelj današnje moderne Evrope, Evropske unije, naše evropske budućnosti.

Juče je sa Savske terase na Kalemegdanu, povodom Dana pobjede nad fašizmom, izvršena počasna artiljerijska paljba.

Polaganjem vijenaca na Spomenik ruskom vojniku, u Kruševcu je danas obilježen Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Vijence su u ime grada položili gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić i njegov zamjenik Siniša Maksimović, pripadnici Vojske Srbije, garnizona Kruševac i predstavnici Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR).

Prilikom polaganja vijenaca na Slobodištu, gdje su u Drugom svjetskom ratu fašisti streljali veliki broj Kruševljana, Siniša Makismović je najavio da će se od ove godine na tom mjestu, koji ima veliki istorijski značaj, organizovati svečanosti slobode.

Takođe, na Slobodištu će se, prema njegovim riječima, i ubuduće odavati pošta stradalnicima u borbi protiv fašizma.

Premijer Srbije Ivica Dačić čestitao je građanima Srbije i veteranima Drugog svjetskog rata Dan pobjede nad fašizmom, ističući da se danas odaje počast svima koji su svoje živote ugradili u temelje slobode Srbije i Evrope.

Dačić je podsjetio da se Dan pobjede obilježava kao jedan od najsvjetlijih datuma svjetske istorije, kada je zaustavljen fašizam i masovno uništavanje širom svijeta.

- Dan pobede opominje da se cela planeta nalazila na ivici kataklizme i obavezuje nas da budemo verni slobodarskoj tradiciji i učinimo sve što je u našoj moći da osiguramo mirnu i bezbednu budućnost Srbije - navodi se u čestitki premijera Dačića.

Rusija: 11.000 vojnika na paradi u Moskvi

Rusija je danas održala tradicionalnu vojnu paradu na Crvenom trgu u Moskvi u okviru obilježavanja pobjede 1945. godine u Drugom svjetskom ratu.

Paradi, na kojoj su prodefilovalo 11.000 vojnika i vojni kamioni sa strateškim raketama i drugo rusko naoružanje, prisustvovao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tačno u 10 časova, prema satu na Kremlju, održan je minut ćutanja na Crvenom trgu, punom vojnika, kao na zvaničnoj tribini, gdje su se nalazili Putin i drugi gosti, zvaničnici i bivši borci.

Defile je organizovao ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je učestvovao u defileu.

Stajao je u crnoj otvorenoj limuzini pozdravljajući vojnike i oficire uz tradiocionalni vojnik urlik “Ura”.

- Uvijek ćemo se sjećati da je zapravo Rusija, Sovjetski Savez, osujetio odvratne i krvave projekte nacista čime su spriječeni da vladaju svijetom. Naši vojnici su donijeli slobodu i nezavisnost boreći se za otadžbinu, oslobodivši Evropu i donoseći pobjedu čija će veličina ostati u sjećanjima tokom vijekova - dodao je Putin.

Ruski predsjednik je rekao da Rusija radi na tome da niko ne može da pokrene neki rat negdje.

- Sve činimo da jačamo bezbjednost na čitavoj planeti - rekao je ruski predsjednik.

Više od 25 miliona Sovjeta je poginulo tokom Drugog svjetskog rata.

Juče je otkriven spomenik posvećen lideru bivšeg SSSR Josifu Visarionoviču Staljinu, u gradu Jakutsku, u Rusiji.

Dan pobjede nad zlom

Sovjetski maršal Georgij Žukov ratifikovao je 9. maja 1945. godine, ispred saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji u Drugom svjetskom ratu, koju  je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel. Od tada se ovaj datum u velikom broju zemalja obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

Ovom činu prethodilo je skoro šest godina krvavog sukoba, najtragičnijeg u istoriji čovječanstva. Drugi svjetski rat konačno je završen bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana poslije tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju 6. i 9. avgusta 1945.

Dan pobjede nad fašizmom najznačajniji je praznik u evropskom kalendaru, a s obzirom na to da označava prelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

Tok rata

Drugi svjetski rat trajao je od 1. septembra 1939. do 2. septembra 1945, a vođen je na tri kontinenta i na svim svjetskim okeanima. U njemu su učestvovale gotovo sve države koje su tada postojale, a bile su okupljene oko Sila osovine i saveznika. Nosioci Sila osovine bile su Njemačka, Italija i Japan, dok su Savezničke sile predvodile Velika Britanija, SSSR i SAD.

Rat je počeo napadom Njemačke, na čijem je čelu bio Adolf Hitler, na Poljsku, a okončan je kapitulacijom Japana i savezničkom pobjedom. Hitler je Vajmarsku Republiku, odnosno njemačku državu nastalu poslije Prvog svjetskog rata pretvorio u Treći rajh, državu s jednostranačkim sistemom, s diktatorskom i autokratskom vlašću i idealima nacionalsocijalizma.

Njegova je namjera bila da uspostavi novi svjetski poredak s njemačkom prevlašću u Evropi. Da bi postigao cilj, spoljnu politiku usmjerio je na širenje životnog prostora arijevaca. To je uključivalo i ponovno naoružanje Njemačke, a 1939. započinje invaziju na Poljsku. Zauzvrat su Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska objavile rat Njemačkoj, što je dovelo do početka Drugog svjetskog rata. U tri godine rata Njemačka i Sile osovine okupirale su veliku većinu Evrope, Sjeverne Afrike, istočne i jugoistočne Azije te Tihi okean.

Prevratom na Istočnom frontu, Saveznici prelaze u vođstvo od 1942. pa nadalje. Do 1945. Saveznici su napadali sa svih strana njemačka okupirana područja i njene saveznike. Njemačka je kapitulirala poslije okupacije Berlina od strane ruske Crvene armije. Prije ulaska ruskih trupa u Berlin, Hitler je izvršio samoubistvo.

SAD su nuklearnim bombama bombardovale japanske gradove Hirošimu i Nagasaki 6. i 9. avgusta 1945. Da bi spriječio i potencijalno treće bombardovanje, Japan se odlučio za bezuslovnu kapitulaciju koja je objavljena 15. avgusta 1945. Ona je formalno potpisana 2. septembra na američkom ratnom brodu "USS Missouri" u Tokijskom zalivu, što je datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svjetskog rata.

Rat je na području Jugoslavije formalno počeo 6. aprila 1941. napadom njemačkih i italijanskih jedinica na Kraljevinu Jugoslaviju, odnosno bombardovanjem Beograda.

Pokrete otpora činili su Narodnooslobodilački partizanski pokret i Ravnogorski četnički pokret. Partizanske odrede je formirala i predvodila Komunistička partija Jugoslavije (KPJ) predvođena Josipom Brozom Titom, a Ravnogorski četnički pokret činili su monarhisti, sa Dražom Mihailovićem na čelu.

Kvislinške formacije u Jugoslaviji činile su ustaše i domobrani, koji su imali vodeću ulogu u genocidu koji je nad stotinama hiljada Srba i desetinama hiljada Roma i Jevreja izvršen tokom Drugog svetskog rata u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), te Handžar divizija. NDH je bila marionetska država Sila osovine, osnovana 10. aprila 1941. godine na inicijativu Njemačke i Italije, a njom je vladao vođa ustaškog pokreta, poglavnik Ante Pavelić.

Žrtve

Procjenjuje se da broj stradalih ljudi u Drugom svjetskom ratu iznosi nešto manje od 55 miliona, što ga čini jednom od najvećih svjetskih katastrofa.

Nacističke snage bile su upletene u razna zločinačka djela tokom rata, uključujući i sistemsko ubijanje 17 miliona civila. Holokaust predstavlja najtamnije poglavlje 20. vijeka i najstrašniji događaj u ljudskoj istoriji. Odgovornost za holokaust se pripisuje ograničenom broju ljudi, najčešće samom Hitleru i njegovim najbližim saradnicima, ali se naglašava da on ne bi bio moguć da nacisti nisu imali otvorenu ili prećutnu podršku. U holokaustu je ubijeno između 5,3 i šest miliona, odnosno trećina od ukupnog broja Jevreja i između 220.000 i 800.000 Roma. Sa svim drugim narodima, uključujući i veliki broj Srba, broj žrtava holokausta je između 11 i 26 miliona..

Broj ranjenih bio je višestruko veći, što, s obzirom na tadašnji broj stanovnika planete Zemlje, Drugi svjetski rat čini najkrvavijim sukobom u istoriji.

Rat je doveo do dramatičnih demografskih promjena u mnogim dijelovima svijeta, a materijalni gubici bili su ogromni. Najvidljivije promjene bile su one koje su se ticale državnih granica.

Sistemsko istrebljenje Jevreja i Roma koje je pokrenula nacistička Njemačka sprovedeno je i u NDH u čemu je intenzivno učestvovao ustaški režim. U NDH je sprovođeno i sistemsko uništenje Srba, a broj ubijenih nikada ni je precizno utvrđen, riječ je o više stotina hiljada ljudi, od kojih je većina likvidirana na najsvirepije načine u Jasenovcu i drugim logorima na području NDH, a veliki broj isporučen je nacističkoj Njemačkoj na likvidaciju.

Logoraši i borci

Pukovnik u penziji i jedini preživjeli jasenovački logoraš-dijete iz zapadne Slavonije Milan Bastašić naglašava da je 9. maj datum od velikog značaja za cijeli svijet, a posebno za srpski narod, koji je bio među onima koji su najviše stradali.

-   Dobro je što se ovaj dan nije zaboravio, ali svakako mu se treba posvetiti više pažnje, jer slobodu na ovim prostorima, bilo pod kojim zastavama, donijeli su Srbi, zbog čega tu veliku antifašističku pobjedu složno i u velikoj mjeri moramo da poštujemo - naglasio je Bastašić.

Predsjednik Republičkog odbora SUBNOR-a Blagoje Gajić napominje da je 9. maja  1945. godine prestala da se proliva krv jer je fašistički okupator "poražen do nogu" i da zbog toga nikada ne smije da bude zaboravljen.

- Za slobodu je život dalo oko 400.000 boraca NOB-a, a bilo je oko 300.000 ranjenih. Hrabri ljudi ginuli su za slobodu, koju i dan-danas proslavljamo - istakao je Gajić.

Predsjednik zvorničkog SUBNOR-a Rajko Ostojić priča da je pobjeda nad fašizmom za njega i njegove saborce te 1945. godine značila slobodu za narod na tlu cijele tadašnje Jugoslavije.

- Borcima taj dan znači mnogo, to je pobjeda savezničkih snaga nad fašizmom, tada je oslobođena naša zemlja od fašističkih snaga i izvojevana je sloboda. Taj dan dočekali smo sa radošću i nećemo ga zaboraviti dok smo živi - rekao je Ostojić.

Predsjednik SUBNOR-a u Gradišci Tanasije Gaković naglašava da je ova opština, nažalost, bila jedna od vodećih po broju žrtava u Drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

- Iz tadašnjeg gradiškog sreza u narodnooslobodilačku borbu krenulo je 5.205 boraca, a  njih 1585 nije dočekalo slobodu - ističe Gaković.

Predsjednik trebinjskog SUBNOR-a Slavko Šanjević s ponosom ističe doprinos koji je borbi protiv fašizma dao ovaj grad.

- Samo iz Trebinja je bilo 12 narodnih heroja, a živote za slobodu dalo je oko 1.780 boraca - ističe Šanjević.

Parada u Moskvi

Najveća parada povodom 9. maja održava se svake godine u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske i preleta avijacije.

Na toj se paradi svakog puta pokažu posljednja postignuća ruske tehnologije ali i oprema iz Drugog svjetskog rata.

Na manifestaciji učestvuje oko 14.000 vojnika, a Crvenim trgom prođu tenkovi, oklopni transporteri, pokretne rampe za lansiranje raketa, sistemi za plotunsku paljbu… O ključnoj ulozi današnje Rusije u Drugom svjetskom ratu svjedoči činjenica da je 75 odsto nacističkih divizija uništeno na Istočnom frontu i da su više od dvije trećine ukupnih žrtava Drugog svjetskog rata bili Rusi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana