Damjanović: Srbi neće dozvoliti prekrajanje istorije

Srna
Damjanović: Srbi neće dozvoliti prekrajanje istorije

Drvar - Potpredsjednik Skupštine Livanjskog kantona Dragana Damjanović ocijenila je kao prekrajanje istorije inicijativu kantonalnog odbora HDZ-a Livno za obilježavanje 24 godine od, kako su naveli, oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, i poručila da Srbi u Drvaru to neće dozvoliti.

“Danas, nakon skoro 24 godine od teškog progona srpskog stanovništva sa vjekovnih ognjišta svjedoci smo da, umjesto suživota i nalaženja pozitivnih ideja za bolji život svih građana Livanjskog kantona, imamo, nažalost, na djelu još jedan pokušaj prekrajanja i mijenjanja istorije i ponovno podsjećanje šta se zaista desilo te 1995. godine”, rekla je Srni Damjanovićeva koja je i delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/.

Ona kaže da je ovaj pokušaj prekrajanja istorije ponovno raspirivanje ratnih varnica i dodaje da neće donijeti dobro ni Srbima povratnicima u Livanjski kanton, ni Hrvatima koji su došli u ovaj kanton iz drugih krajeva BiH.

“Činjenica je da danas, skoro četvrt vijeka od završetka rata, Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo izgledaju kao da je rat tek završen. To jasno govori o tome koliko je HDZ-u kao vladajućoj stranci u ovom kantonu stalo do povratničkih opština sa većinskim srpskim stanovništvom”, dodaje Damjanovićeva.

Prema njenim riječima, pohvalno bi bilo da čelniici vladajuće stranke posjete ove opštine s ciljem stvaranja boljih uslova za život i otvaranja radnih mjesta, a ne sa inicijativom za obilježavanje etničkog čišćenja srpskog stanovništva sa ovih prostora.

Damjanovićeva ističe da će SNSD jasno zauzeti stav kada je riječ o ovom pitanju i da će se boriti da se ne iznose lažne činjenice kojima se prekraja duga istorija ovog srpskog grada.

Ona je podsjetila da su opštine Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo 1995. godine teritorijalno pripadale Republici Srpskoj, a ne takozvanoj Hercegbosanskoj županiji koja ni danas nije ustavna.

Damjanovićeva izražava žaljenje što su ove opštine nakon Dejtonskog sporazuma pripale Federaciji BiH.

Livanjski mediji objavili su da je na 10. Izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno usvojena inicijativa za obilježavanje 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”.

U tekstu se navodi da je prijedlog da se ova godišnjica obilježi uz vojne počasti i prisustvo visokih zvaničnika, i to u Bosanskom Grahovu 28. jula, u Glamoču 29. jula i u Drvaru 13. septembra, što će biti centralni skup.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana