Dačić raspisao referendum o promjeni Ustava Srbije

Tanjug
Dačić raspisao referendum o promjeni Ustava Srbije

BEOGRAD – Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je večeras referendum o promjeni Ustava Srbije za 16. januar.

Dačić je raspisao referendum radi potvrđivanja Akta o promjeni Ustava Srbije, nakon završetka posebne sjednice parlamenta.

Na toj sednici usvojeni su Prijedlog Akta o promjeni Ustava Srbije, Prijedlog Ustavnog zakona za sprovođenje tog akta i Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma.

Građani će se na referendumu o ustavnim promjenama izjašnjavati na pitanje: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?".

Tokom rasprave u parlamentu ministarka pravde Maja Popović rekla je da je promjena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, a koja će između ostalog omogućiti bolje ocijene i napretka Srbije u procesu evrointegracija

Ona je dodala da su ciljevi promjene Ustava povećanje pravne sigurnosti građana, pravna zaštita i suđenje u razumnom roku.

Većina poslanika izrazila je uvjerenje da će građani Srbije na referendumu izglasati promjene Ustava, jer su one na prvom mjestu u interesu građana, a ne stranih interesa, čulo se tokom petočasne rasprave u Parlamentu Popović.

Ministarka Popovi očekuje da će rasprava u parlamentu, kvalitetni argumenti za i protiv akta o promeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, podstaći građane da odluče da izađu na referendum, a potom i da glasaju za ustavne promjene koje se tiču pravosuđa.

Predsjednica Odbora za ustavno pravo i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević takođe smatra da je rasprava ujedno i poziv građanima da se zainteresuju da učestvuju u ovako važnom procesu promjene Ustava.

"Ovo je poziv da se građani zainteresuju i da nam pomognu da sprovedemo reforme i da svi zajedno kreiramo budućnost", rekla je Žarić Kovačević i naglasila da su referendum i izbori prilika za to, a ne blokade puteva.

Popović je podsjetila na razloge za promjene Ustava, koje imaju za cilj, između ostalog, povećanje pravne sigurnosti građana, pravnu zaštitu i suđenje u razumnom roku.

"Predložene promene Ustava predviđene su kao aktivnost Akcionim planom za pregovaračko Poglavlje 23. Promene Ustava u oblasti pravosuđa uslov su za dalju reformu pravnog sistema i najznačajnija reforma u oblasti vladavine prava koja predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog društva i jedan je od prioriteta politike Evropske unije", rekla je Popović.

Srbija, kako je navela, iz tog razloga posvećuje veliku pažnju ispunjavanju obaveza iz Poglavlja 23, a koje se tiču pravosuđa i osnovnog prava.

"U interesu građana je da imamo pravosuđe koje je nepristrasno, stručno, odgovorno i efikasno. Takvo pravosuđe možda će najbolje da štiti ustavnom zajamčena prava i slobode naših građana, i sudi pravično i u razumnom roku. Samo takvo pravosuđe je pravosuđe u koje će građani imati poverenja", rekla je ona.

Navela je i da će ako dođe do promjena Ustava to značiti jačanje vladavine prava i napredak Srbije u važnoj oblasti, a samim tim i bolje ocjene u procesu pregovora za članstvo u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana