Da li je slučaj “Cikotić” samo vrh ledenog brijega: Kontrola prodaje oružja u BiH ne postoji

Veljko Zeljković
Da li je slučaj “Cikotić” samo vrh ledenog brijega: Kontrola prodaje oružja u BiH ne postoji

SARAJEVO - Slučaj “Cikotić” mogao bi biti samo vrh ledenog brijega, jer ukoliko bude političke volje i spremnosti nadležnih službi, on bi mogao otkriti kako je svih proteklih godina na volšeban način iz vojnih skladišta Oružanih snaga BiH nestajalo oružje, gdje je ono sve završavalo, ali i s kim i na koji način su sve potpisivani ugovori.

Kaže ovo za “Glas Srpske” član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić, navodeći da, iako je podignuta optužnica protiv bivšeg ministra odbrane BiH Selme Cikotića, koja ga tereti za zloupotrebu položaja i nezakonitu prodaju vojnog naoružanja, nije pretjerani optimista. 

- Istražna komisija se u nekoliko navrata bavila tom problematikom i ja sam tada došla do gomile dokumenata kako je na neobičan način velika količina vojne opreme i oružja na sumnjiv način nestala. Nažalost, to tada nije dobilo svoj sudski epilog. Bojim se da ni sada neće biti adekvatnog sudskog epiloga, jer sve ključne karike u ovom bezbjedonosno-vojnom sistemu BiH kontrolišu kadrovi SDA, čiji je i Cikotić član - istakla je Majkićeva, dodajući da je i predsjednik pomenute komisije kadar SDA Asim Sarajlić.

Kako je pojasnila, nadležna parlamentarna komisija koja bi trebalo da se bavi, između ostalog, i kontrolom ovog vojnog segmenta, godinama je blokirana od strane SDA kadrova, a što je na kraju dovelo i do toga da ne postoji gotovo nikakva komunikacija sa nadležnima iz Ministarstva odbrane, ali ni Obavještajno-bezbjednosnom agencijom, tijelima koja imaju zakonsku obavezu da ih periodično izvještava o svom radu,  aktivnostima i potpisanim ugovorima.

- Jednostavno, ne postoji nikakva demokratska i javna kontrola, a što je i Cikotiću omogućilo da u nekom ranijem periodu na svoju ruku promijeni raniji ugovor sa preduzećem “Skaut” i proda im konkurentniju vojnu opremu umjesto stvarnih viškova naoružanja dogovorenih prvobitnim sporazumom - dodala je Majkićeva.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić smatra da pošto je podignuta optužnica protiv Cikotića od strane Tužilaštva BiH, sigurno ima i osnova i dokaza koji inkriminišu rad nekadašnjeg ministra odbrane BiH.

- Čudno je sve to oko slučaja prodaje naoružanja firmi “Skaut” i koliko mi je poznato, bilo je tu dosta kontroverznih radnji i postupaka. Tako da me sve to ne iznenađuje, a ne bi me iznenadilo da se još mnogo toga otkrije - kaže Okolić. 

Komentar Živka Marjanca, nekadašnjeg zamjenika ministra odbrane BiH, a koji je još 2010. godine javno upozoravao na to da je “Cikotić privatizovao ovo ministarstvo”, do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg ministra odbrane i aktuelnog ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića, koja ga tereti za zloupotrebu položaja, čime je oštetio budžet BiH za oko 9,7 miliona KM, a drugima pribavio višemilionsku imovinsku korist.  Cikotića terete da je u periodu od 2009. do 2011. godine, dok je obavljao funkciju ministra odbrane, zloupotrijebio službeni položaj tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme. U optužnici se navodi da je Cikotić, potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora, nakon čega je preduzeću “Skaut” iz Zagreba, umjesto zastarjelog naoružanja i municije, koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu.

Viškovi

Prema posljednjim zvaničnim informacijama BiH, odnosno njene Oružane snage, trenutno raspolažu sa 4.800 tona viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te s više od 40.000 komada naoružanja koje je označeno kao višak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana