Da li će BiH pružiti ruku Srbiji kao što je Turskoj

Vedrana Kulaga Simić
Da li će BiH pružiti ruku Srbiji kao što je Turskoj

TREBINjE - Rok za dostavljanje primjedaba na predloženi memorandum o razumijevanju i saradnji između BiH i Srbije za izgradnju aerodroma u Trebinju ističe danas, nakon čega taj dokument mora dobiti zeleno svjetlo Savjeta ministara i Predsjedništva BiH, da bi konačno bio potpisan u Beogradu.

Memorandum je pripremilo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH na čijem čelu je Vojin Mitrović, koji je juče boravio u Trebinju, gdje je sa gradskim zvaničnicima razgovarao o ovom projektu za koji se ističe da je od strateške važnosti za grad, ali i Srpsku.

Govoreći o idućim koracima, za “Glas Srpske” je istakao da ne očekuje probleme, odnosno blokade kada je riječ o potpisivanju memoranduma sa kolegama iz Srbije. Podsjetio je da je nedavno sličan akt potpisan i sa Turskom, odnosno tamošnjom privatnom kompanijom “Tasjapi” za gradnju dionica autoputa od Beograda do Sarajeva, koje prolaze kroz BiH te da ni tada nije bilo problema.

- Srpska strana nije pravila problem pošto je u pitanju bila Turska, sada imamo obrnut slučaj da Srbija ovdje gradi nešto, tako da moramo imati razumijevanja. Ne očekujem blokade, ali sada je teško bilo šta procijeniti. Ne znamo kada će Savjet ministara početi da normalno funkcioniše, a i kada memorandum prođe ministre ide dalje u Predsjedništvo koje mora da ga verifikuje, konsenzusom te ovlasti ministra za potpisivanje - kazao je Mitrović.

Njegov stav je da bi izgradnja ovog aerodroma trebalo da bude interes svih u BiH i da će u narednim danima sve biti završeno i sa ovog stanovništva.

- Želim da vjerujem da će svi to prepoznati, da neće biti problema – rekao je ministar komunikacija i transporta BiH koji je dodao da lično podržava i gradnju aerodroma u Bihaću, na čemu se uveliko radi.

Memorandumom o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta “Izgradnja aerodroma Trebinje” između Savjeta ministara i Vlade Srbije definišu se osnovni pravci buduće saradnje s ciljem realizacije te ideje na, kako je istaknuto, principima uzajamne saradnje, i uz poštovanje dobre međunarodne prakse i zakonodavstva obje strane.

- Strane u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti pružaju svu neophodnu pomoć i podršku u realizaciji projekta koji je od značaja za obje strane - piše u tom dokumentu.

Posebnu pažnju, kako je navedeno, strane poklanjaju pitanjima koja se odnose na stvaranje uslova za nesmetanu izgradnju i sertifikaciju aerodroma, za odvijanje međunarodnog vazdušnog saobraćaja na aerodromu, regulisanje boravka i/ili druga imigraciona pitanja za ključne kadrove u BiH, kao i stvaranje uslova za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi na aerodromu.

Za sprovođenje tog memoranduma su nadležni Ministarstvo komunikacija i transporta BiH te resor građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije. Premijerka Srbije Ana Brnabić početkom mjeseca je boravila u BiH te izrazila nadu da će izgradnja aerodroma Trebinje početi naredne godine, a u Trebinju je bio nedavno i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić. Izgradnja aerodroma, kako je poručio, nije pod znakom pitanja, ali nije mogao da kaže kada će tačno početi konkretni radovi.

Magistrala

Lokacija budućeg aerodroma je uticala na pomjeranje trasa jadransko-jonske magistrale te će, osim definisanih pet, u narednih mjesec biti poznata i šesta trasa. Vojin Mitrović je ocijenio da bi ta šesta trasa bila najpovoljnija za Trebinje i okolinu, a gradonačelnik Mirko Ćurić se nada da će biti izgrađena jadransko-jonska magistrala i aerodrom, kao i željeznička pruga Čapljina - Nikšić, jer je riječ o važnim projektima za razvoj Trebinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana