Cvitanović: Sarajevo vuče poteze ka unitarizmu i ostvarenju hegemonije bošnjačke politike

Srna
Cvitanović: Sarajevo vuče poteze ka unitarizmu i ostvarenju hegemonije bošnjačke politike

SARAJEVO - Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović izjavio je da su iz Sarajeva vidljive poruke i potezi koji vode pokušaju unitarizma, centralizma i na kraju ostvarenja hegemonije bošnjačke politike prema druga dva naroda.

Cvitanović je istakao da je za Hrvate sada važno da se stabilizuju odnosi u BiH te da se jasno pokaže ko je spreman da podrži izmjene Izbornog zakona i učini da hrvatski narod bude politički ravnopravan sa ostala dva naroda.

- Nama je najmanje odgovoran srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, jer je on u ovom trenutku posve sigurno spreman da podrži izmjene Izbornog zakona kojima bi se garantovalo legitimno političko predstavljanje bez preglasavanja Hrvata, što je na tragu Dejtona - rekao je Cvitanović za „Večernji list“, izdanje za BiH.

On upozorava da se sada ne vidi spremnost bošnjačke strane da napravi iskorak kako bi se postigao dogovor o izbornoj reformi u sljedećih nekoliko mjeseci, poručivši da bošnjačka strana ima priliku da odustane od prakse nametanja člana Predsjedništva i delegata u Dom naroda FBiH, što bi jedino moglo voditi relaksiranju odnosa dva naroda.

Govoreći o odnosu Srba i Bošnjaka, Cvitanović je naglasio da je najviše problema stvorio bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

- Radilo se o očitoj namjeri, ali taj je potez izazvao krizu kakva nije viđena u BiH od 1995. godine - rekao je Cvitanović i dodao da smatra da Srbi treba da se vrate u institucije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana