Cvijanovićeva u SAD: Srpska dijaspora gradi mostove saradnje

RTRS
Cvijanovićeva u SAD: Srpska dijaspora gradi mostove saradnje

Predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, u okviru posjete Sjedinjenim Državama gdje boravi na poziv Srpske pravoslavne crkve i udruženja iz savezne države Arizona, prisustvovala je u Feniksu Festivalu horova iz Sjeverne Amerike, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Sveti Sava.

Cvijanovićeva je ukazala na nastojanje Republike Srpske da razvija i unapređuje saradnju sa dijasporom, uključujući i Srbe iz ovog dijela Amerike, čiji predstavnici na različite načine mogu da pomognu promociji Srpske.


Predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović istakla je da je ovaj događaj bio prilika da razgovara sa istaknutim članovima dijaspore porijeklom iz Republike Srpske i Srbije i da im prenese koliko je važno da postoji institucionalna veza između Srpske i njenog naroda u inostranstvu. Cvijanovićeva je naglasila da brojna Srpska dijaspora predstavlja značajan resurs, te da istorijska povezanost, zajednička kultura i tradicija, obavezuju da se grade mostovi saradnje i na taj način čuva identitet.

Cvijanovićeva je podsjetila da je prvi Forum dijaspore, koji je u februaru održan u Banjaluci, značajan korak ka uspostavljanju snažnijih ekonomskih, političkih i drugih veza između Republike Srpske i njene dijaspore. Premijerka Srpske posjetila je i Crkvenu opštinu Svetog Nikole u Feniksu gdje je prisustvovala zavičajnoj večeri i narodnom veselju koje je okupilo nekoliko stotina ljudi srpske dijaspore.

Predsjednica Vlade ranije je razgovarala o političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj sa privrednicima porijeklom iz Feniksa koji čine Klub privrednika srpskog porijekla iz američke savezne države Arizona. U nastavku posjete, predviđeno je da Cvijanovićeva prisustvuje svetoj liturgiji u crkvi Svetog Save u Feniksu, te svečanom banketu koji u njenu čast organizuje ova crkvena opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana