Cvijanovićeva čestitala gubernatoru Sankt Peterburga Dan oslobođenja

Srna
Cvijanovićeva čestitala gubernatoru Sankt Peterburga Dan oslobođenja

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku gubernatoru Sankt Peterburga Aleksandru Dmitrijeviču Beglovu i stanovnicima ovog grada povodom Dana oslobođenja Lenjingrada od fašističke opsade.

"Hrabrost i odvažnost stanovnika Lenjingrada i svih onih koji su se borili za našu slobodnu budućnost ujedinjuje sve nas i čini nas nepobjedivim pred bilo kakvim izazovima", naglasila je Cvijanovićeva u čestitki.

Ona je u ime građana Republike Srpske i u svoje ime Beglovu, veteranima i svim stanovnicima Sankt Peterburga poželjela dobro zdravlje, sreću, mir i blagostanje, navedeno je u čestitki predsjednika Srpske.

Nacistička opsada tadašnjeg Lenjingrada trajala je skoro dvije i po godine sve dok sovjetska armija nije istjerala njemačke vojnike iz grada 27. januara 1944. godine.

Podaci o žrtvama variraju, ali istoričari su saglasni da je više od milion stanovnika Lenjingrada umrlo od gradi i neprestanog artiljerijskog i avionskog bombardovanja.

Opsada Lenjingrada počela je 8. septembra 1941. godine i trajala je gotovo 900 dana.

"Put života" kojim je stizala hrana u grad išao je preko zaleđenog jezera Ladoga.

Blokada je djelimično uklonjena 18. januara 1943. godine, ali su stanovnici konačno oslobođenje morali da čekaju još godinu dana do 27. januara 1944. godine.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana