Cvijanović: U Parlamentarnu proceduru idu dva izuzetno važna zakonska rješenja

G.S.
Cvijanović: U Parlamentarnu proceduru idu dva izuzetno važna zakonska rješenja

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da su dva zakonska rješenja koja će biti upućena u parlamentarnu proceduru izuzetno važna i da su rezultat današnjeg dogovora predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj.

Cvijanovićeva je navela da će ta zakonska rješenja u parlamentarnu proceduru uputiti poslanički klubovi svih političkih paritija Republike Srpske.

On je izrazila uvjerenje da će se to desiti u narednih nekolio dana.

Nakon sastanka predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj povodom najnovije odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca", Cvijanovićeva je rekla da se Narodna skupština bavi i drugim važnim temama.

Ona je dodala da će lideri političkih partija, zajedno sa ostalim predstavnicima institucija, odnosno nosiocima funkcija, nastaviti rad u kontinuitetu.

"To je suštinski važno pitanje. To znači da imate zasjedanja i da imamo zajedničke sastanke i da ćemo iz sedmice u sedmicu, kako situacija bude nalagala, donositi zajednička rješenja", pojasnila je Cviajnovićeva.

Ona je naglasila da smatra da je to i najveća dobit za građane Republike Srpske.

"Pokušavao da gradimo jedinstvo i zajedničke stavove o svim suštinskim pitanjima u interesu svih naših građana, a to građani od nas i očekuju", zaključila je Cviajnovićeva.

Borenović: Incko je najodgovorniji za sve buduće događaje u BiH, ali ovo možemo prevazići

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao je da je rezultat današnjeg sastanka i odluke o bojkotu rada u institucijama BiH nepotrebna odluka visokog predstavnika Valentina Incka.

"Incko je najodgovorniji za sve buduće događaje u BiH, politički haos. A njega boli briga. On će se vratiti kući i ostaviti brojne probleme koji su veći nego su bili prije nekoliko godina ili nekoliko decenija", kazao je Borenović.

Istakao je da se ova situacija može prevazići ako bude političke volje.

"A rješavala su se i teža pitanja oko NATO puta, akciza, budžeta itd. Tu je velika odgovornost političkih faktora. Ali nema učešća u radu i donošenju odluka u institucijama BiH dok se ovo pitanje ne riješi. Naš stav je da su ovakve odluke kontraproduktivne i dovode BiH u delikatnu situaciju i u suštini razumne politike stavljaju po strani i otvaraju bolne teme, konflikte i tenzije, samo zahvaljujući predstavniku međunarodne zajednice Valentinu Incku", zaključio je.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić istakao je kako je proteklih dana apelovao na jedinstvo srpskih stranaka i da mu je drago da su pokazali da je RS iznad svakog stranačkog interesa.

"Ovo je iznuđena odluka jer je Incko prekršio sva prava koja su zagarantovana Ustavom i Konvencijom o ljudskim pravima. Nerad će trajati dok druga strana, u ovom slučaju bošnjačka, ne shvati da BiH može funkcionisati na principu dogovora. Mi smo spremni da se dogovaramo i radimo, ali nismo spremni da nam bilo ko šta nameće, pa makar to bio i visoki predstavnik", izjavio je Nešić.

Prvi čovjek NDP-a Dragan Čavić je poručio kako je neprihvatljivo da autoriteti izvana čuvaju zemlju.

"Moraju znati da je tako neće sačuvati. Zakoni se trebaju donositi u Parlamentima, a ne mimo izabranih zvaničnika. Odbacujemo sve odluke visokih predstavnika, iz bilo koje zemlje i bilo kojeg imena", rekao je.

Imao je Čavić i poruku za Evropsku uniju.

"Neka imenuju visokog predstavnika za Kipar, pa riješe probleme", kazao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana