Cvijanović: Stranci značajno doprinijeli košmaru BiH

Srna
Cvijanović: Stranci značajno doprinijeli košmaru BiH

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas da ono što otežava uspjeh BiH nisu sankcije pojedincima, već hronično zatvaranje očiju stranog faktora pred realnim problemima.

- Oni su intervencijama i neustavnim eksperimentisanjima značajno, možda i presudno, doprinijeli ovom košmaru kroz koji prolazi BiH - rekla je Cvijanovićeva za portal UNA.

Govoreći sankcijama Velike Britanije, Cvijanovićeva je navela da za nju nisu otežavajuće, jer su nastale iz obijesti i uz prilično bezobrazna i potpuno netačna obrazloženja.

Ona je ocijenila da su sankcije nastale najviše iz pakosti prema činjenici da ima Republika Srpska koja brani Ustav, a ne ono što su oni od Ustava nastojali napraviti u sprezi sa bošnjačkim partijama.

-Ono što otežava uspjeh BiH nisu sankcije pojedincima, već hronično zatvaranje očiju stranog faktora pred realnim problemima. Oni su svojim intervencijama i neustavnim eksperimentisanjima značajno, možda i presudno, doprinijeli ovom košmaru kroz koji prolazi BiH - rekao je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je saradnja sa stranim faktorom neophodna.

-A da li ćemo se bolje razumjeti ne zavisi samo od nas. Ako govorimo o saradnji unutar BiH, ona je nužna i prijeko potrebna. Opet, da li će se ostvariti, ne zavisi samo od Republike Srpske. Smatram da je isključivost političkog Sarajeva i želja za dominacijom najveća prepreka za normalan suživot. To nasilno pravljenje neke građanske države nije realno i samo otežava stvari - rekla je Cvijanovićeva.

Na pitanje da li otežava rad institucija to što sve liči na predizbornu kampanju koja još nije počela, Cvijanovićeva je istakla da u Republici Srpskoj ne otežava, dok se na nivou BiH nakon intervencije bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka ušlo u krizu i to se odrazilo na nivo aktivnosti.

- Što se tiče Federacije BiH, tamo ni rezultati izbora iz 2018. godine nisu ni nakon četiri godine implementirani, a odnosi između bošnjačkih i hrvatskih partija su još gori, tako da je sve nepredvidivo. Što se tiče najava nekih pobjeda, pa valjda i ne očekujemo od opozicije da najavljuju unaprijed da će opet izgubiti, a onda kukati kako su pokradeni i koješta drugo - rekla je Cvijanovićeva.

Ona tvrdi da postoje ljudi u SDS-u i PDP-u koji smatraju da bi saradnja sa SNSD-om bila dobra, i to nije ništa novo.

-Zašto na to burno reaguju predsjednici SDS-a i PDP-a (Mirko Šarović i Branislav Borenović) treba njih pitati. U politici ono što danas izgleda nerealno, može sutra da se desi. Smiješna je reakcija prvaka te dvije partije - ono kad kažu ako takvih ima, onda ih vodite sa sobom. Mislim da su mnogi - rekla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o daljem napretku Republike Srpske, Cvijanovićeva kaže da, s obzirom na globalnu krizu, treba nastaviti sa povećanjem primanja u realnom i javnom sektoru i raditi na zaštiti socijalno ugroženih.

-To je naravno težak zadatak i treba nam i dalje dobra saradnja Vlade i socijalnih partnera da bismo prevazišli te probleme. Uz to, dobro je što je nastavljena realizacija važnih saobraćajnih, zdravstvenih, školskih, energetskih projekata. Ako bolje oslušnete šta poručuju lideri iz okruženja i Evrope, onda je jasno da je na pomolu teška zima i zato je neophodno da sačuvamo stabilnost naših institucija i stvaramo i dalje uslove za energetsku nezavisnost - zaključila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana