Cvijanović: Stabilna i jaka Srbija je velika uzdanica za Srpsku

Srna
Cvijanović: Stabilna i jaka Srbija je velika uzdanica za Srpsku

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je poslije sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem da je velika uzdanica za sve u Srpskoj to što je Srbija stabilna i jaka i zna šta radi.

Cvijanovićeva je istakla da su na najvišem mogućem nivou u nekoliko posljednjih godina institucionalna veza, političko razumijevanje i ekonomska podrška koja dolazi iz Srbije prema Republici Srpskoj.

"Koristim i ovu priliku da se zahvalim u ime institucija i građana Republike Srpske na takvoj podršci. Dobro je za nas u Srpskoj znati da postoji Srbija, da je Srbija stabilna i jaka, da zna šta radi, da raspolaže svim alatima kojima je neophodno danas da raspolaže jedna moderna država i to predstavlja veliku uzdanicu za sve nas", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je, uz sve što Srbija i Srpska rade zajedno, kao što je obilježavanje važnih zajedničkih datuma iz istorije, mnogo i onih praktičnih stvari koje se dešavaju na relaciji Srbija - Srpska.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je danas dogovoreno još nekoliko stvari koje predstavljaju iskorak kada je u pitanju zajednički odnos prema zajedničkoj dijaspori, a tiče se jačanje takvih veza, ali i adekvatnog predstavljanja Srpske i Srbije, te očuvanja nacionalnog identiteta u dijaspori.

"Uz punu zahvalnost za sve ono što ćemo raditi zajedno ide i naša podrška iz Republike Srpske svima koji će biti uključeni u ovaj projekat kada je u pitanju školstvo, nacionalna grupa predmeta - srpski jezik, nacionalna geografija, istorija – ono o čemu moramo da učimo našu djecu koja žive izvan Republike Srpske, Srbije ili nekih drugih krajeva u kojima žive Srbi", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zahvalnost za ekonomsku podršku i pomoć Srbije Republici Srpskoj u prethodnim godinama i podsjetila da je mnogo pokrenutih infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture i energetike.

"Važno je da se realizuje sve ovo jer to obezbjeđuje bolji život građana, ali je ovo bila i prilika da upoznamo ministra i njegove saradnike o izazovima sa kojima se susreće Republika Srpska, odnosno cijela BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o nametanju izmjena krivičnog zakona koje predviđaju kažnjavanje negiranja genocida jedan od velikih udaraca BiH.

"Osim što je neadekvatna, neprimjerena demokratskom funkcionisanju i demokratiji uopšte, smatram da je ova odluka apsolutno nazadna i da je nešto što može vratiti BiH mnogo, mnogo godina, pa možda čak i dvije ili tri decenije unazad", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je istakla da je neprihvatljivo da u 21. vijeku neizabrani stranac nameće nešto demokratski izabranim institucijama ili pojedincima.

"Mislim da je ovo početak jedne vrlo teške ere u kojoj će BiH pokazati sve ono loše o sebi, uz sve ono što je pokazivala tokom prethodnih godina. Moja poruka prema našim građanima u Srpskoj i našim institucijama jeste da mi znamo šta radimo, jačamo Republiku Srpsku, našu svijest o samima sebi i našu vezu sa Srbijom i trudimo se da budemo realni i da sve ono što su naši problemi sagledamo na realan način", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Incko doprinio da BiH postane dodatno neprijateljsko okruženje i da bude dodatno neraspoložena prema svojim građanima.

Cvijanovićeva je ocijenila da je Inckova odluka korak unazad koji je pokazao sve licemjerstvo međunarodne zajednice oličene kroz viskog predstavnika i napomenula da razumije zašto se ovo desilo.

"Prvo jednim dijelom zato što je postalo vrlo upitno i sva međunarodna javnost to zna, a postalo je upitno ko je to visoki predstavnik, kako se on bira, da li je izabran ili su u pitanju međunarodne razne prevare i trikovi", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da je razlog Inckovom potezu i činjenica da je rukovodstvo Republike Srpske objelodanilo cijelom svijetu da je riječ o visokim predstavnicima koji su uporno iz godine u godinu djelovali izvan svojih mandata, a ne onako kako je propisano Dejtonskim sporazumom.

"I konačno, nastupila je još jedna nervoza vezana za sva dešavanja, za međunarodnu ekspertsku grupu koja je radila određene izvještaje i pretpostavljam da je to sve razlog zbog čega je Incko ovako reagovao", rekla je Cvijanovićeva.

Ovo je ukazala da je zbog toga BiH mnogo koraka unazad od suštinskog, pravog pomirenja.

"Iako mnogi govore kako je ovo korak ka pomirenju, ja moram reći da je ovo veliki raskorak u odnosu na ono što je trebalo da bude normalno u jednoj višenacionalnoj zajednici", zaključila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana