Cvijanović: Srpska sama odlučuje o svojim praznicima

Srna
Cvijanović: Srpska sama odlučuje o svojim praznicima

BANjALUKA- Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da nepostojanje zakona o praznicima u BiH pruža mogućnost Republici Srpskoj da uređuje ovu oblast kao što uređuje i mnoge druge.

Cvijanovićeva je rekla da ne vidi problem u tome što na nivou BiH nema saglasnosti o zakonu o praznicima i da ne može pretpostaviti kada će se na tom nivou baviti ovim pitanjem, koje nije jedino o kojem ne postoji saglasnost.

"Važno je da u okviru Dejtonskog sporazuma razmišljamo o tome koji je to bio period stabilnosti, a koji nestabilnosti. Da li onda kad su krenule intervencije, kad je počelo otimanje i uzurpiranje nadležnosti, kad je izmijenjen ustavni sistem na neustavan način - bilo djelima visokih predstavnika ili Ustavnog suda BiH. I onda su došli ovi problemi u kojima se danas nalazimo", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Centru za obuku u Zalužanima.

Ona je izrazila žaljenje što se to dešavalo, ali i uvjerenje da bi BiH mogla da bude mnogo uspješnija zemlja da je mogla da živi "punim plućima" i da diše taj kapacitet koji joj je dao Dejton.

Cvijanovićeva je navela da je Dejtonski sorazum dao dovoljno prostora za mir, dovoljno komocije i mjesta da niko nikome ne smeta, a da opet svi zajedno mogu kroz mehanizme saradnje i kordinacije definisati zajedničke prioritete, pa i oblasti u kojima bi se možda ciljanije moglo zajednički djelovati.

"Desilo se to što jeste, Republika Srpska treba da vodi računa o stabilnosti svojih institucija. Mi na tome radimo predano sve ove godine, a rezultat svega toga je bolja, ljepša i uređenija Republika Srpska u kojoj možete da povećavate više puta u toku godine plate i penzije, socijalna davanja, možete da obezbjeđujete sve što je neophodno za prosvjetu i zdravstvo", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se u takvoj Republici Srpskoj gradi sve što je potrebno, pa i ono što je neophodno za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

"Reći ću da sam na to ponosna bez obzira što sam slušala komentare iz opozicije koji mrače prilično, pa kažu da ničega nema", naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, u Srpskoj ima svega onogo što nije bilo za vrijeme vladavine sadašnje opozicije, kao što su putevi i auto-putevi, renovirane škole i novi vrtići, kao i novi centri za obuku poput ovog u Zalužanima, te novi objekti i projekti širom Republike Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da su sada stabilnije i bolje lokalne zajednice koje isto znaju da ne mogu bez Vlade Republike Srpske realizovati nijedan strateški projekat.

"Svega toga ima. Ko hoće da vidi-vidi, ko neće da vidi on to ne vidi, ali ono što moramo imati na umu jeste da ovim putem nastavljamo dalje - gradimo, izgrađujemo, povećavamo plate, penzije. Borimo se i sa ovim pritiscima u pogledu Dejtonskog sporazuma i otimanja nadležnosti, ali se isto tako borimo sa nekim ekonomskim nedaćama koje prate cijeli svijet", rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana