Cvijanović: Iza prolongiranja izbora stoji velika igra

Srna
Cvijanović: Iza prolongiranja izbora stoji velika igra

ISTOČNO SARAJEVO - Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović istakla je da iza prolongiranja lokalnih izbora stoji velika igra i da se sve to dešava sinhronizovano, te da postoji opravdan strah da BiH može doći u situaciju da ima “Mostar na cijeloj teritoriji u političkom, odnosno izbornom smislu”.


“Možemo doći u situaciju nemogućnosti održavanja izbora. Međutim, ovdje je druga stvar u pitanju. Ovo nije situacija da nedostaje dogovor na koji način će se provesti izbori. Ovdje imate manipulaciju do koje smo došli u posljednjem periodu”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je konstatovala da postoji Centralna izborna komisija /CIK/ koja je izabrana nelegalno jer nije prošla konkursnu proceduru.

“CIK nije ušao u fazu potvrđivanja kako je trebalo da bude nakon prethodnih koraka. S druge strane, u CIK-u imate ljude koji su politički obojeni, koji su bili funkcioneri ili na određenim pozicijama ili uz visoke funkcionere političkih partija, a sada su članovi CIK-a. To je nedopustivo, kao i sva ova priča u vezi sa odgađanjem izbora - biće u oktobru, pa neće, biće u novembru i tako dalje, pa određene spekulacije kako loklane i opšte izbore treba povezati”, rekla je Cvijanovićeva i upitala na osnovu kojeg zakona ili na osnovu kojeg Ustava se to radi.

Ona je ocijenila da je na djelu velika manipulacija.

“Ovdje se samo vidi da oni koji su ušli u nelegalan izbor CIK-a ustvari iza toga imaju loše namjere i da se veoma boje izbora i svega onoga što bi im donio izborni rezultat”, istakla je Cvijanovićeva i dodala da im odgađanje izbora neće ništa pomoći.

Cvijanovićeva je konstatovala da je na sceni proces u kome su politike koje rješavaju probleme na lokalnom i republičkom nivou, kao i na nivou BiH gdje im je to omogućeno, a tamo gdje postoje blokade problemi se ne mogu rješavati.

“S druge strane, postoji politika koja u suštini pribjegava ovakvim mjerama, a iza sebe nisu ostavili nikakve rezultate”, zaključila je Cvijanovićeva.

Zbog blokade novca MMF-a Srpska treba tražiti pravnu zaštitu

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da ne očekuje ništa specijalno od sjednice Upravnog odbora Centralne banke BiH jer su svjesni da je do blokade pristupa sredstvima MMF-a od 330 miliona evra došlo zbog toga što ne postoji dogovor bošnjačkih i hrvatskih partija radi problema u okviru Federacije BiH /FBiH/, odnosno dijeljenja novca između federalnog nivoa i kantona, te da Srpska treba naći načina da se pravno zaštiti.
“U suštini to je težak politički nesporazum ili problem koji tamo postoji godinama i on se sada nažalost odrazio i na ovaj aranžman”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je istakla da Republika Srpska zbog tako nesređenih odnosa trpi štetu.

“Ovdje postoje neprincipijelne stvari - prva je da mjesec dana stoji novac koji je dodijeljen, a druga stvar jeste da mi moramo plaćati obaveze za taj novac, odnosno kamate za novac koji nismo povukli. Republika Srpska aspolutno zbog tako nesređenih odnosa trpi štetu i mislim da moramo preduzimati određene pravne radnje i zaštitisi sebe jer ne bismo ušli u pravljenje takvog aranžmana da smo mislili da će iza toga biti ovakve špekulativne stvari, smicalice i prevarantska priča”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Republiku Srpsku ne interesuju nesređeni odnosi u okviru FBiH.

“Ako smo sa nekim sjeli i dogovorili se, definisali i potpisali Pismo namjere, napravili sve što je vezano za taj aranžman, očekujemo da povučemo sredstva, inače ne bismo razgovarali i smatrali da imamo nekoga za partnera da se dogovaramo”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da u kratkom roku ne očekuje nikakve pomake i da smatra da se u pravnom smislu Republika Srpska mora zaštititi.  

Cvijanović: Spremni smo za lokalne izbore, cilj 80 odsto glasova

SNSD je potpuno spreman za lokalne izbore bez obzira da li će biti održani u oktobru, novembru ili će biti pomjereni, a izborni cilj je osvajanje 80 odsto glasova, izjavila je večeras potpredsjednik ove stranke Željka Cvijanović.
Cvijanovićeva je navela da je tokom sastanka u Istočnom Sarajevu Izvršnog komiteta SNSD-a sa rukovodstvima opštinskih i gradskih odbora te stranke iz Izborne jedinice osam sagledano stanje u opštinskim i gradskim organizacijama SNSD-a, te da su analizirane stvari koje su vezane za pripremu lokalnih izbora.

“Izrazili smo potpuno nezadovoljstvo činjenicom da imamo Centralnu izbornu komisiju BiH u koju su izabrani članovi mimo konkursne procedure, na način koji je veoma čudan i koji upućuje na jedan cilj - manipulaciju vezano za izborni proces, što se svakako ne smije dopustiti”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je začuđuje činjenica da izostaje reagovanje stranaca koji obično govore o pravnoj državi i kako se moraju sprovoditi procedure.

Cvijanovićeva je rekla da su na večerašnjem sastanku jasno definisane politike sa koalicionim blokom, te da očekuju učešće svih koalicionih partija na republičkom nivou da budu dio koalicionih aranžmana na lokalnim nivoima.

“Gdje koalicija ne bude potpuna, to će se odraziti na određena dijeljenja pozicija kada je riječ o republičkom nivou. Biće uskraćeni za tu podršku s obzirom na to da na lokalnom nivou ne daju svoj doprinos i sve ono što jesu koalicione politike”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da će dogovor sa koaliconim partnerima biti u potpunosti postignut.

“Mi smo danas ovdje konstatovali da postoje određena kretanja kada je u pitanju koaliciona struktura. Došlo je do određenih dijeljenja, ali su oni svi ostali u okviru koalicionog bloka”, objasnila je Cvijanovićeva i izrazila uvjerenje da će i u budućnosti biti snažna podrška Vladi Republike Srpske i svemu što je politka Vlade.

Prema njenim riječima, na sastanku je analizirano stanje u vezi sa virusom korona kako sa zdravstvenog, tako i sa finansijskog aspekta, te izraženo zadovoljstvo zbog sposobnosti institucija.

“Prošli smo krizu na prilično zadovoljavajući način. Ono što je važno u budućem periodu jeste obezbijediti jačanje stabilnosti javnih finansija tako da naš budžet može da izvršava obaveze budžetskim korisnicima”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković iskazao jasne i precizne projekcije budućih kretanja u smislu umanjenja posljedica izazvanih virusom korona, te da je otežavajuća stvar nedostatak dogovora na nivou BiH.

“Postoje manipulacije na nivou BiH. Tamo postoje dvije većine. Jedna koja je izglasala Savjet ministara i koja jeste suštinska i sadržana od pobjednica na izborima, i ona druga manipulativna većina ona koja se povremeno pravi, to su gubitnici. Imate SDA koja sa gubitnicima iz Republike Srpske SDS-om i PDP-om i ostalim probošnjačkim partijama pravi aranžmane i upravo ti aranžmani su izabrali nelegalni i nelegitimni sastav CIK-a”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je pozvala nadležne organe da se odrede u vezi sa tim, navodeći da je u potpunosti zaobiđena konkursna procedura.

Cvijanovićeva je ponovila da je SNSD potpuno spreman za lokalne izbore, te da je izborni cilj osvajanje 80 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana