Cvijanović: Republičke institucije će pomoći Kostajnici u saniranju štete od zemljotresa

GS
Cvijanović: Republičke institucije će pomoći Kostajnici u saniranju štete od zemljotresa

KOSTAJNICA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Kostajnici da su republičke institucije tu da zajedno sa lokalnim vlastima saniraju materijalnu štetu koju je na ovom području pričinio zemljotres.

"Nakon svih iskušenja koja su se desila u Kostajnici razmišljamo na koji način da gradimo bolju budućnost i koje sadržaje da obezbijedimo za stanovništvo u Kostajnici", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je načelniku opštine Nikoli Janjetoviću zahvalila za plaketu koju joj je uručio povodom proslave krsne slave opštine, kao znak zahvalnosti za nesebičnu pomoć u sanaciji posljedica zemljotresa.

"Načelniku Janjetoviću sam rekla, zahvaljujući za ovo priznanje, da moramo razmišljati u okviru institucija Republike Srpske da, bez obzira na to koliko je malobrojna neka naša lokalna zajednica, naši napori moraju biti jednako upereni ka ovoj, kao i prema onim mnogoljudnim zajednicama. To znači obezbijediti sve što je neophodno i u infrastrukturnom smislu, ali i sve druge uslove i pogodnosti koje su važne za život našeg stanovništva", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će republičke vlasti raditi zajedno sa lokalnom zajednicom kako bi pokazali da Kostajnica može da funkcioniše drugačije.

"Ja sam opredijeljena da, zajedno sa Vladom, ali i sa svim našim predstavnicima na nivou BiH, to ostvarimo u svakoj našoj opštini, pa tako i u Kostajnici", poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je prisustvovala danas u Kostajnici obilježavanju krsne slave opštine i Hrama Svete Trojice u toj opštini - Silazak Svetog duha na apostole - Duhovi, čestitala je građanima krsnu slavu.

Tokom posjete opštini Kostajnica predsjednik Srpske i predsjedavajući Savjeta ministara prisustvovali su liturgiji u Hramu Svete Trojice, te položili vijence na spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Cvijanovićevoj i Tegeltiji su tokom posjete uručene plakete povodom proslave krsne slave opštine, kao znak zahvalnosti za nesebičnu pomoć u sanaciji posljedica zemljotresa.

Krajem decembra prošle godine razoran zemljotres sa epicentrom u Hrvatskoj nanio je štetu i opštinama u Republici Srpskoj, među kojima najviše opštini Kostajnica.

Neslaganje sa "soliranjem" Turkovićeve

Cvijanović je navela da nije saglasna sa "soliranjem" da u međunarodnom predstavljanju naroda u BiH dominira bilo ko na račun nekog drugog i naglasila da je siromašna bošnjačka politika kada je riječ o predstavljanju unutar BiH i vani.

Cvijanovićeva je istakla da to što je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila, bez neophodne saglasnosti Predsjedništva BiH, pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kojem od njega traži da omogući održavanje izložbe u sjedištu UN u Njujorku posvećene, kako je navela u pismu, "genocidu u Srebrenici" pokazuje obilježje, stil i način vođenja bošnjačke politike, a posebno SDA, kao najdominantnijeg faktora trenutno u okviru bošnjačke politike.

Ona je navela da se bošnjačka politika nastoji pozicionirati na drugačiji način, grčevito se boreći za neke pozicije koje su imali u prošlosti i da su bili ti koji su dominirali kada je riječ o spoljnom svijetu, jer su uspjeli nametnuti svoju sliku, priču, viziju i verziju događaja na ovim prostorima, a sada se ta slika počela mijenjati.

"Ta slika se počela mijenjati i što se više mijenja to se oni grčevitije hvataju za određene stvari. Međutim, kada to svedete na sve ono što bi moglo da bude dokazivanje ili pokazivanje nekog odnosa ili pozicije jednog naroda ovdje, onda se to svede na jednu ili dvije stvari", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Kostajnici.

Ona je rekla i da predstavnici Bošnjaka ne uvažavaju ono što je činjenica za BiH, da tu žive tri naroda, da ne postoje saglasnosti o brojnim pitanjima.

"Valjda bi bilo mudro, pametno i normalno da tamo gdje ne postoje određene saglasnosti da se onda i ne ide sa nečim poput toga da ćete organizovati izložbu ili neki drugi događaj, napisati neko pismo", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je novinarima u Kostajnici rekla da je bilo i primjera da napišu pismo u ime nekih institucija, iako nikada nisu dobili saglasnost od ostalih u institucijama.

"BiH je složena, naša unutrašnja politika je složena, a samim tim mora biti složena i spoljna politika. Pri tome treba imati mjere i voditi računa, što nažalost u Sarajevu nije bio slučaj", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da ne treba nikoga provocirati, ali da treba voditi računa ko koga predstavlja i zašto.

"Nama trebaju partneri ovdje sa kojima možemo da gradimo budućnost i da razgovaramo o svim važnim temama, a ne nepartneri sa kojima trebamo potrošiti sve političko vrijeme da bismo opet konstatovali na kraju nekog mandata kako se mi ne slažemo. Mi to znamo da se ne slažemo, ali trebamo onda radimo na tome na čemu se slažemo, pa da onda taj dio posla uradimo", rekla je Cvijanovićeva.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila je, bez neophodne saglasnosti Predsjedništva BiH, pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kojem od njega traži da omogući održavanje izložbe u sjedištu UN u Njujorku posvećene, kako je navela u pismu, "genocidu u Srebrenici".

Ovim Turkovićeva, zajedno sa ambasadorom BiH u Misiji Ujedinjenih nacija u Njujorku Svenom Alkalajem, priprema novi diplomatski skandal i šokantan potez, piše "Glas Srpske".

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana