Cvijanović: Nedodjeljivanje BiH statusa kandidata - destimulativno

Srna
Cvijanović: Nedodjeljivanje BiH statusa kandidata - destimulativno

GACKO - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je nedodjeljivanje BiH statusa kandidata za EU pogrešno i destimulativno, pa i neozbiljno imajući u vidu da je status dobila Ukrajina bez ispunjavanja bilo kakvih uslova, te naglasila da takav pristup više govori o tome kakva je EU.

"Ne možete BiH postaviti 14 super teških uslova, očekivati da se zabilježi napredak, a onda nekome drugom samo dodijelite status kandidata bez bilo kakvih ispunjavanja uslova, očekujući da će taj neko u godinama koje dolaze nakon toga to ispunjavati", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Gacku.

Ona je naglasila da se daje nada Ukrajini, a trenutno niko ne može predvidjeti kako će u budućnosti situacija u toj zemlji izgledati, a ne daje se zemljama zapadnog Balkana koje godinama ispunjavaju uslove iz raznih dokumenata.

Cvijanovićeva je naglasila da takav pristup više govori o tome kakva je EU, a ne zemlje zapadnog Balkana.

"Dodjeljivati status, a da rušite sav koncept prethodnih uslova koji su godinama bili na snazi, nepravedno je i neodgovarajuće i šalje negativnu sliku zemljama zapadnog Balkana. Smatram da EU ima pogrešan pristup, misle da će ovakve stvari djelovati stimulativno na nekoga ovdje, a u suštini djeluje destimulativno. Mislim da će to pobuditi razmišljanja da li je to nešto pravedno u šta trebamo ući", konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da uvijek zagovara proces evropskih integracija, jer je to dobro za građane BiH i za Evropu, ali da je očigledno da EU u ovoj situaciji ne želi da vidi ili spozna šta su realnosti.

"Zaputili su se nekim svojim putem i mislim da je to sve kontraproduktivno. Velika je nepravda da imate Sjevernu Makedoniju koja nekih 16-17 godina ima status kandidata, a nije dobila datum da počne pregovore koji će opet trajati godinama i EU bi mogla da upravlja svakim dijelom tog procesa", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, nepravda je i za Srbiju koja je najozbiljnija zemlja ovog prostora, od koje mnogo toga zavisi u okruženju, ali bi mogla i da znači ogroman doprinos evropskoj zajednici.

"BiH je stalno negdje u zapećku, ali ne samo krivicom nekoga ko je trebao da ispunjava uslove, nego i krivicom onih koji su zadali takve uslove da nas onemoguće da se krećemo u ovoj fazi. Da su htjeli, mogli su to podijeliti u set različitih uslova, mogli su nam pomoći da se krećemo. Očito nisu jer je njihov cilj da se izvrši reorganizacija Ustava, da postoji nekakvo drugačije uređenje, pa da nas tek onda tretiraju", istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je zahvalila državama koje su zagovarale dodjeljivanje statusa kandidata zemljama zapadnog Balkana, te poručila da Republika Srpska treba da jača svoje institucije i da u svakom trenutku bude spremna da reaguje na potrebe svojih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana