Cvijanović: Napraviti što bolje uslove za studiranje

Srna
Cvijanović: Napraviti što bolje uslove za studiranje

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih fakultetskih objekata Univerziteta u Banjaluci odvija s ciljem pravljenja što boljih uslova za studiranje i rad nastavnog kadra.

Cvijanovićeva je rekla novinarima da je veoma bitno što se iz godine u godinu kreiraju olakšice za studente, pa se može reći da Srpska ima najniže troškove studiranja u regionu.

“Na tom planu studenti koji redovno završavaju godinu za godinom ne plaćaju školarinu, a uveli smo i pravila da imaju besplatan smještaj u Studentskom domu. Takođe, hrana je bila subvencionisana od Vlade”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je ocijenila da je Univerzitetski grad u Banjaluci predivan i uređen kompleks namijenjen studentima i nastavnicima koji se rijetko gdje može naći u Evropi.

“Zadovoljstvo je što ovdje radimo i gradimo na zadovoljstvo studenata i nastavnika”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je danas sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, rukovodstvom Univerziteta Banjaluka, ministrima u Vladi Srpske i predstavnicima studenata obišla radove na izgradnji i rekonstrukciji više fakultetskih objekata Univerziteta u Banjaluci.

Dodik: I dalje podizati nivo i standarde visokog obrazovanja Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je za institucije Republike Srpske veoma važno podizanje nivoa i standarda visokog obrazovanja.

Dodik, koji je danas obišao radove na izgradnji i rekonstrukciji više fakultetskih objekata Univerziteta u Banjaluci, rekao je da institucije konstantno unapređuju uslove za studiranje studenata, uslove za njihov smještaj i slično.

On je rekao da je odlična ideja da se u prostoru Univerzitetskog grada u Banjaluci izgrade novi objekti Pravnog i Ekonomskog fakulteta, što bi možda moglo biti finansirano prodajom lokacija na kojima se te obrazovne ustanove sada nalaze.

“Tako bi sve bilo na jednom mjestu, a preostaje da samo razvijamo neke potrebne usluge s ciljem da studenti i nastavno osoblje budu u uvjerenju da se nalaze u organizovanoj sredini koja pruža sve. Na kraju sve treba da se završi tako što će na današnjoj lokaciji Univezitetskog kliničkog centra (UKC) u Banjaluci biti izgrađeni srednja medicinska škola i Medicinski fakultet, inkorporiran u UKC”, rekao je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana