Cvijanović: Izbori se trebaju održati; Sankcije usmjerene prema onima koji govore istinu

GS
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Mislim da trebamo održati izbore i Srpska je za njih spremna, poručila je Željka Cvijanović predsjednica Srpske i istakla da apsolutno razumije frustraciju koju pokazuje najveća hrvatska politička partija u BiH.

Ono što je HDZ tražio, smatra Cvijanović, trebalo je uvažiti, jer Ustav BiH dao je pravo na konstitutivnost i ravnopravnost, pa tako i hrvatski narod ima pravo na legitimnog predstavnika.

- Žalim što nisu uspjele sve te inicijative i što se nije došlo do rješenja jer bi se time relaksirala situacija u BiH. Narod bi bio u komotnijoj poziciji i vjerovatno bi doživljavali BiH kao mjesto gdje se može živjeti zajedno, dogovarati i doći do rješenja koja su dobra za sve - istakla je Cvijanović gostujući u emisiji Telering.

Cvijanović, koja je i potpredsjednica SNSD-a, smatra da je ova partija pokazala svoju opredjeljenost da izbora bude.

- Mi želimo da izbora bude, ali i dalje razumijemo da postoji problem između bošnjačke i hrvatske političke komponente da se dođe do određenih odgovora. Vrijeme curi i tu smo gdje smo, ali mislim da će izbora biti - poručila je ona.

Smatra da njeno i učestvovanje Milorada Dodik na izborima nije upitno i ne bi smjelo da bude predmet odlučivanja visokog predstavnika, čak i kada bi njegov mandat imao legitimitet.

Savjet ministara BiH juče nije usvojio sredstva za održavanje izbora.

Sankcije usmjerene prema onima koji govore istinu

Institucije Republike Srpske ne smetaju nikome u BiH, osim onima koji mrze Srpsku, a da su sankcije usmjerene prema onima koji u BiH govore istinu, rekla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. 

- Istina je da ima mnogo problema koje su prouzrokovali domaći faktori, ali bi ti problemi bili daleko manji da se nisu petljali međunarodni koji sada uvode sankcije -rekla je Cvijanović.

Kada je riječ o sankcijama koja joj je uvela Velika Britanija, Cvijanović kaže da je to više znak nemoći i odsustva realnosti međunarodnih faktora da se bave realnim stvarima.

- Totalno su nespremni da razumiju realnosti u BiH. Pošto nemaju rješenje za probleme koje su uglavnom sami prouzrokovali, niti viziju BiH kakva ona može da uspije, onda se obračunavaju na ovaj način - poručila je ona i naglasila da sve vrijeme zagovara ustavni poredak BiH.

- A,  da su u obrazloženju sankcija navedene nebuloze, te da je sramno reći da je ona prijetnja nečemu što se zove regionalni mir i stabilnost - poručila je ona.


Netačni navodi o uvođenju sankcija Rusiji

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nije donesena nikakva relevantna odluka pred relevantnim organima ili institucijama BiH zaduženim za spoljnu politiku o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji te navela da su netačni navodi u pojedinim medijima da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uveo sankcije Rusiji.

"Predsjedništvo BiH nije se bavilo pitanjima koja bi mogla da produkuju neki stav ili platformu koja bi trebalo da posluži u svijetu da sprovodi tu politiku", rekla je Cvijanovićeva i naglasila da formalno nema domaće odluke u tom smislu.


Kriza u Ukrajini i ekonomska situacija

Govoreći o krizi u Ukrajini, Cvijanovićeva je navela da je ovaj svijet postao takav da u njemu nema prave diplomatije i, nažalost, primjenjuje se sila.

"Jedna sila je oružana, a s druge strane imate silu koja se ogleda kroz različite sankcije koje pogađaju svakog čovjeka", istakla je Cvijanovićeva navodeći da Republika Srpska ne želi nikome rat, niti da učestvuje u bilo kojem sukobu, kao ni da sluša ikoga sa strane, osim svoje građane.

Ona je naglasila da ovo vrijeme nosi pojačanu odgovornost za institucije Republike Srpske koje u ovoj situaciji rade kao veliki tim kada se mora obezbijediti stabilnost i sigurnost za građane Srpske.

"Pokušavamo da dođemo do nekih rješenja kako bi se poskupljenja zbog ove krize amortizovala kroz povećanja plata, penzija, boračkog dodatka, socijalnih davanja te subvencija i podsticaja u poljoprivredi", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da najave da će u Srpskoj do kraja trećeg kvartala ove godine jednokratnu pomoć od 100 KM dobiti borci, mladi od 18 do 30 godina i penzioneri nisu nikakvi predizborni trikovi, kako to tvrdi opozicija.

"Ova jednokratna pomoć nije prvi put. Kada sam vodila Vladu Republike Srpske u dva do tri navrata smo imali jednokratne pomoći i određene intervencije kada nisu bile izborne godine. To rade i druge Vlade i u Srbiji i ne vidim u čemu je onda problem", kaže Cvijanovićeva.

Vize za reprezentativke BiH srpske nacionalnosti

Kada je riječ o odugovlačenju izdavanja viza od Ambasade Velike Britanije reprezentativkama BiH srpske nacionalnosti u taekvondou koje su trebale učestvovati na seniorskom prvenstvu Evrope u Mančesteru, Cvijanovićeva je navela da je to neprihvatljivo te da je na sceni apsolutna diskriminacija i segregacija.

"Zamislite koliko je to kvarno, tendenciozno i neprihvatljivo da se vize izdaju reprezentativkama bošnjačke, ali ne i reprezentativkama srpske nacionalnosti koje dolaze iz Republike Srpske", istakla je Cvijanovićeva za RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana