Cvijanović: Interes Srpske je da se udruže snage na izborima u Srebenici i Mostaru

Srna
Cvijanović: Interes Srpske je da se udruže snage na izborima u Srebenici i Mostaru

BANjALUKA - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je interes Republike Srpske i svih političkih partija u Srpskoj da udruže snage i racionalno djeluju kada je riječ o lokalnim izborima u Srebrenici i Mostaru.

Cvijanovićeva je istakla da je važno da političke partije sa sjedištem u Srpskoj imaju jasan stav o lokalnim izborima u Srebrenici gdje je važan zajednički nastup, kao i u Mostaru gdje se Srbi očigledno ni za šta ne pitaju.

U Banjaluci je počeo sastanak predsjednika političkih partija i šefova klubova partija zastupljenih u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH o lokalnim izborima u Srebrenici i aktivnostima u vezi sa održavanjem izbora u Mostaru.

Sastanku, pored Cvijanovićeve, prisustvuju i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, koji je i lider Demosa, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je lider SNSD-a.

Na sastanku su, između ostalih, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić, predsjednik NDP-a Dragan Čavić, predsjednik SPS-a Goran Selak, generalni sekretar DNS-a Darko Banjac, potpredsjednik SDS-a Rado Savić i zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković.

Sastanak se održava u Palati Republike.

Cvijanovićeva je uoči sastanka rekla da  je njegova namjera da se proba doći do zajedničkog stava.

- U okviru dolazećih lokalnih izbora nameće se potreba zauzimanja određenih stavova i u pogledu dva dodatna pitanja - Srebrenice jer je strateški važno određenje partija iz Republike Srpske i zajednički nastup, a potom i izbora u Mostaru, a u kontekstu određenih radnji - kao prvo sporazuma SDA i HDZ, te dolazećih zakonodavnih aktivnosti kako bi se otvorio prostor za održavanje izbora u tom gradu nakon mnogo godina, ali i odnosa i nastupa partija iz Srpske, jer se Srbi u tom gradu očigledno ni za šta ne pitaju - rekla je Cvijanovićeva, odgovarajući na pitanje Srne o čemu će biti riječi na današnjem sastanku.

Ona je naglasila da se pripreme za predstojeće lokalne izbore odvijaju u otežanim uslovima zbog epidemije virusa korona sa kojom i dalje traje borba i koja će znatno izmijeniti i način odvijanja izborne kampanje, ali i zbog kalendara izbornog procesa s obzirom na sporan način izbora pojedinih članovi CIK-a, te nejasnih rokova, odnosno datuma održavanja izbora.

Cvijanovićeva je istakla i da je odnos stranog faktora po pitanju ove dvije lokalne zajednice nekorektan.

- Prvo, jer su uvijek zastupali stav da u Srebrenici načelnik mora biti Bošnjak, a što se tiče Mostara, tu ne pokazuju interes za položaj Srba niti ih smatraju relevantnim za pregovore, dok, recimo silnu energiju troše kad je riječ o položaju Bošnjaka u bilo kojoj lokalnoj zajednici u Republici Srpskoj - rekla je predsjednica Republike Srpske.

Ona smatra da je interes Republike Srpske i svih političkih partija u Republici Srpskoj da udruže snage i racionalno djeluju po oba ova pitanja, i upravo je to glavni razlog sazivanja današnjeg sastanka.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana