Cvijanović: BiH nema nadležnost u regulisanju imovine

Srna
Cvijanović: BiH nema nadležnost u regulisanju imovine

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je sporna odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske važno pitanje koje zahtijeva ozbiljnost vlasti i opozicije jer institucije BiH nemaju isključivu nadležnost u regulisanju pitanja imovine.

Cvijanovićeva je rekla da politička pitanja treba rješavati drugom prilikom, upitavši opoziciju da li ima išta antidejtonsko, štetno i rušilačko u ranije predloženim i usaglašenim zaključcima od strane političkih lidera u Republici Srpskoj.

"Iako se nalazimo u ozbiljnom problemu kojim se moramo pozabaviti, Skupština je, po običaju, otišla nekim drugim tokom. To nije iznenađenje, ali jeste razočarenje, s obzirom na to da je tema antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda, u kojem odlučuju strane sudije, previše važna", rekla je predsjednik Srpske.

Ona je podsjetila da je ovo važno pitanje uzimajući u obzir ranije sporne odluke institucija BiH i OHR-a koje su negativno tretirale pitanja identiteta Republike Srpske, poput ukidanja njenih obilježja.

"A, sada bi trebalo da se uzme i imovina. Suština napada na Srpsku jeste da se Republika dovede do toga da ničemu ne služi. To moramo zajednički da spriječimo", naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je, prije polučasovne skupštinske pauze date na zahtjev SDS-a, rekla da se Republika Srpska u zaključcima poziva samo na dosljedno poštovanje Ustava.

"Bunimo se jer su nam oduzeli prava i što ne želimo da ovi problemi dočekaju sljedeće generacije", istakla je Cvijanovićeva tokom poslaničke rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, koja se održava na prijedlog predsjednika Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana