Čubrilović: Značajno usvajanje zakona o očuvanju i zaštiti ćirilice

Srna
Čubrilović: Značajno usvajanje zakona o očuvanju i zaštiti ćirilice

BANjALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Banjaluci da je izuzetno značajno da u Srpskoj bude usvojen zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

-Zvaničnici Republike Srpske i Srbije dogovorili su usvajanje ovog zakona, a veoma je važno što će biti usvojen na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovim zakonom nisu prekršeni ustavi BiH i Srbije - rekao je novinarima Čubrilović, koji je u Narodnoj skupštini otvorio izložbu najljepših ćiriličnih rukopisa.

On kaže da je izuzetno važno što Republika Srpska i Srbija značajne datume obilježavaju zajednički.

-Cilj izložbe jeste afirmisanje upotrebe ćirilice kao pisma koje prisutno od početka opismenjavanja slovenskih naroda - dodao je Čubrilović.

Predsjednik Gradskog odbora Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“ Banjaluka Jelenko Bojić smatra da sveti cilj mora biti očuvanje srpskog jezika i pisma.

-Vjerujem da će u školama u Republici Srpskoj biti stalna postavka najljepših ćiriličnih rukopisa. Naš jezik i pismo moramo očuvati za dobrobit generacija koje dolaze - rekao je Bojić.

Ćirilični rukopisi izabrani su na konkursu koji je sproveden u organizaciji Gradskog odbora Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“ Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana