Brojna reagovanja zvaničnika Srpske povodom odluke Ustavnog suda BiH

GS
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Brojni zvaničnici Srpske reagovali su na najnoviju odluku Ustavnog suda BiH koji je juče ukinuo pojedine odluke Narodne Skupštine Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da Ustavni sud BiH nema nadležnost da ocjenjuje ustavnost političkih akata, stavova i proklamacija koje donosi Narodna skupština.

"Kao što je Odbor za ustavna pitanja utvrdio u svom odgovoru Ustavnom sudu BiH, vezano za odluke donesene na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine, Deklaracija o ustavnim principima i zaključci izražavaju političke stavove i nisu ni u formalnopravnom ni u materijalnopravnom smislu pravni akti - zakoni ili odluke", naglasio je Čubrilović, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja.

Prema njegovim riječima, Ustav BiH jasno definiše da je nadležnost Ustavnog suda BiH ocjena ustavnosti pravnih akata, tačnije da Ustavni sud utvrđuje da li su neke odredbe ustava ili zakona nekog od entiteta u skladu sa Ustavom BiH.

"Imajući to u vidu, Ustavni sud BiH trebalo je da se proglasi nenadležnim u pogledu razmatranja ovih akata", istakao je Čubrilović.

On je podsjetio da je Ustavni sud BiH u svojoj praksi već zauzeo stav u kojem se oglasio nenadležnim u pogledu razmatranja svih akata koji nemaju ustavni, odnosno zakonski karakter, saopšteno je iz parlamenta Srpske.

"Ustavni sud BiH je 2009. godine, rješavajući zahtjev Sulejmana Tihića za ocjenu ustavnosti Rezolucije Narodne skupštine, donio odluku da nije nadležan za ocjenu ustavnosti u ovom slučaju, jer rezolucija nema pravno obavezujući karakter i u svojoj odluci naveo da Ustavni sud ekstenzivno tumači odredbe o svojoj nadležnosti samo u odnosu na opšte akte koji imaju pravno obavezujući karakter", rekao je Čubrilović.

Čubrilović je istakao da je jasno da svi akti usvojeni na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine, koje je razmatrao Ustavni sud BiH, izražavaju političke stavove i da nadležnost Ustavnog suda BiH nije bila da ih kao takve razmatra i ocjenjuje.

"Ako to imamo u vidu, potpuno je jasno da je ovdje riječ o političkoj, a ne pravnoj odluci Ustavnog suda BiH, koji je ovim izašao izvan svojih nadležnosti propisanih Ustavom BiH", istakao je Čubrilović.

On je dodao da je na pravnim stručnjacima da dalje analiziraju odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju pojedinih odredaba akata donesenih na 24. posebnoj sjednici u vezi sa prenosom nadležnosti, ali tek kada Ustavni sud BiH objavi o kojim odredbama je riječ. 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je odluka Ustavnog suda BiH kojom su poništene neke odredbe Narodne skupštine Republike Srpske politička i pokazuje koliko je BiH trula u svom institucionalnom kapacitetu.
"To je politička odluka. Ustavni sud se bavi svim i svačim i postao je inkvizitorski sud", rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

On je podsjetio da Ustavni sud BiH prema Ustavu može samo da se bavi pitanjima ustavne usaglašenosti zakona BiH sa Ustavom BiH i ništa više.

"Ova odluka samo pokazuje koliko je BiH trula u svom institucionalnom kapacitetu", istakao je Dodik.

On je napomenuo da je ministru ministar inostranih poslova Velike Britanije Elizabet Tras juče rekao da ga neće zaustaviti i da neće slomiti volju Republike Srpske.

"Nećete slomiti volju srpskog naroda da prava koja smo dobili u Dejtonu, da sporazum i Ustav koje smo tada dobili budu vraćeni Republici Srpskoj", istakao je Dodik.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da  dlukom u vezi sa Deklaracijom i zaključcima Narodne skupštine Srpske Ustavni sud BiH još jednom pokazao da je politička, a ne pravosudna institucija.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković ocijenio je da nakon e odluke Ustavnog suda u vezi sa Deklaracijom i Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske treba razmisliti kako će BiH nastaviti da funkcioniše.

Ustavni sud BiH nema pravila kada su Srbi i Republika Srpska u pitanju, već odlučuje po principu "samo neka je protiv Srba", pa tako je i odluka da ukine odredbe Deklaracije Narodne skupštine o vraćanju nadležnosti u suprotnosti sa Ustavom BiH, ocijenio je lider DNS-a Nenad Nešić.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ocijenio je da je Ustavni sud BiH dvostrukim aršinima radi sam protiv sebe i donosi odluke koje nisu u skladu sa Ustavom BiH.

On je napomenuo da je Ustavni sud BiH po slovu Ustava BiH nadležan da razmatra usklađenost opštih akata sa Ustavom BiH, a to su ustavi entiteta i zakoni.

Šarović je podsjetio da u Narodnoj skupštini nisu glasali za Deklaraciju i zaključke, ali je istakao da će uvijek braniti pravo Narodne skupštine i njene većine, ma ko u njoj bio, da imaju pravo na deklarativan politički stav i kreiranje političkih ciljeva.

Šarović smatra i da Republika Srpska mora insistirati na donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi strane sudije bile zamijenjene domaćim, ocijenivši da je to za Srpsku najvažniji prioritet, saopšteno je iz SDS-a.

Ustavni sud BiH juče je u Sarajevu utvrdio da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske, Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredbi Deklaracije i Zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, odbrane i bezbjednosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana