Čubrilović: Političari da ostanu istrajni nakon odluka Narodne skupštine

Srna
Čubrilović: Političari da ostanu istrajni nakon odluka Narodne skupštine

BANjALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović apelovao je na sve političare iz Srpske da ostanu istrajni nakon zajedničkog usvajanja Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i zaključaka kojim su odbacili te nametnute odluke.

-Apelujem na njih da pokažu visok stepen razumijevanja nakon što smo uradili ono što narod od nas očekuje zbog čega treba da iskažemo stepen jedinstva neophodan u ovom trenutku. Takođe, očekujemo da sa druge strane dobijemo pozitivnu reakciju kako bismo u BiH pristupili pregovorima do kojih treba doći poslije svake krize - rekao je Čubrilović za ATV.

On je konstatovao da se u smislu donošenja pomenutih akata djelovalo zakonito i adekvatno.

-Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske podrazumijeva da će biti kažnjen svako ko negira Srpsku, vrijeđa da je ona genocidna tvorevina, da je stvorena na zločinima... - rekao je Čubrilović.

On je izrazio nadu da prijave u skladu sa Inckovim nametnutim odlukama neće ugledati svjetlost dana, te da će prevladati razum.

-Mislim da će se naći ljudi koji kroz razgovor dolaze do rješenja koja u konačnici moraju biti pozitivna. Bolje da tražimo kompromis mi u BiH nego da nam se nameću rješenja i izazivaju ovakve političke krize poput trenutne - rekao je Čubrilović.

On je ocijenio da se ova kriza neće brzo završiti, ali je apelovao na građane da ostanu mirni i posvećeni onome što trenutna politika jedinstveno poručuje međunarodnoj zajednici i Republici Srpskoj.

Čubrilović je rekao da Vijeće naroda Srpske nema uslova da pokreće vitalni interes u vezi sa donesenim aktima, ali da je konačna instanca Ustavni sud Srpske koji će dati konačni stav.

-Ništa tu nije urađeno protivustavno i protivzakonito, niti protivno međunarodnim konvencijama - rekao je Čubrilović.

On je rekao da je Narodna skupština Srpske definisala ponašanje srpskih političkih predstavnika kada je riječ o Kristijanu Šmitu.

Čubrilović je naveo da ni Šmitu nije od koristi Inckova odluka, kao i za njegovo buduće djelovanje u BiH.

On je ponovio da određene stranke iz reda bošnjačkog naroda nijednim gestom ne doprinose racionalnom razmišljanju, pa su tako na nož ranije dočekali i odbili ponude iz Srpske za otvoren dijalog o budućnosti BiH, bez uticaja sa strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana