Čubrilović: Parlament Srpske nezaobilazni faktor u svim procesima

Srna
Čubrilović: Parlament Srpske nezaobilazni faktor u svim procesima

BANjALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je ovo zakonodavno tijelo, koje je stvoreno prije 30 godina vizionarskim potezima tadašnjih poslanika srpske nacionalnosti, postalo nezaobilazan faktor u svim procesima u Srpskoj.

“Period od 30 godina nije mali s obzirom na to da živimo na prostoru na kojem su državne granice trajale kratko, veoma često i kraće nego što traje i u punom kapacitetu funkcioniše Republika Srpska”, rekao je Čubrilović.

On je istakao da Narodna skupština treba da nastavi sa dosadašnjim djelovanjem.

“Treba da budemo zaštitni znak demokratskih procesa na ovim prostorima. Skuština je pokazala svoju efikasnost i u najtežim periodima. Praktično, nema parlamenta u BiH koji se može uporediti sa radom i efikasnošću Narodne skupštine Republike Srpske. Ima mnogo razloga da ova Skupština ostane u funkciji zaštite naših građana”, poručio je Čubrilović.

On je naveo da je Narodna skupština Srpske 1991. godine stvorena vizionarskim potezima tadašnjih poslanika srpske nacionalnosti koji su donosili odluke s ciljem zaštite srpskog naroda na ovim prostorima, kako ne bi doživio sudbinu kao u nekim drugim republikama u kojima je prestao da bude konstitutivan ili je protjeran.

Čubrilović smatra da se to u BiH nije dogodilo upravo zbog organizovanosti zakonodavnog organa koji je kasnije donosio uredbe, zakone i odluke koji su išli u prilog da se pravi organizacija koja će imati kapacitet da zaštiti srpski narod.

“Treba odati priznanje tim ljudima koji su kasnije imali težak životni put, kako zbog uloge narodnog tribuna koju su preuzeli, ali i zbog ulaska u građanski rat koji niko nije priželjkivao”, rekao je Čubrilović.

On je izrazio zadovoljstvo radom Narodne skupštine Srpske, s obzirom na specifične uslove uzrokovane pandemijom virusa korona, te istakao da ne postoji nijedna odluka koja je predložena, a koja je ostala neobrađena.

“Kada je riječ o našim obavezama, u ovoj godini očekujemo usvajanje ekonomske politike, budžeta za narednu godinu, čime bismo ovogodišnje djelovanje priveli kraju. Usvajanjem ovih dokumenata biće bliže definisano kakva će to biti naredna godina”, rekao je Čubrilović.

On je rekao da predizborna godina donosi određene poteškoće u radu parlamenta, ali da ne misli da će u tom smislu naredna godina biti drastično različita u odnosu na neke prethodne izborne godine.

“Važno je da Vlada pripremi odgovarajuće odluke na vrijeme i da to u Narodnu skupštinu dođe onom dinamikom kojom i treba. Izborna godina će biti skraćena kada je riječ o radu parlamenta, te će sadašnji saziv svoj rad završiti krajem jula, jer se početkom oktobra očekuju opšti izbori”, rekao je Čubrilović.

Još nije stigao zahtjev za posebnu sjednicu o vraćanju nadležnosti

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je rekao da u parlament još nije stigao zahtjev za posebnu sjednicu na kojoj će se razmatrati vraćanje nadležnosti Srpskoj.

Čubrilović je napomenuo da je ta posebna sjednica primjer da Republika Srpska praktično mora da vuče iznuđene poteze i rješava aktuelna pitanja.

“Posljednje takvo pitanje je problem oko nabavke kiseonika, gdje je Republika Srpska morala da reaguje jer je u pitanju zdravlje ljudi”, rekao je Čubrilović.

On je naveo da je u tim procesima Narodna skupština nezaobilazna kao najviše zakonodavno tijelo, te podsjetio da su na posebnoj sjednici stvoreni uslovi da se pitanje kiseonika rješava nesmetano za sve zdravstvene ustanove.

“Ovim pitanjem je od početka trebalo da se bavi samo struka, ali je ono ispolitizovano iz određenih razloga. Ta politizacija zdravstvenog sistema je veoma opasna, jer je riječ o zdravlju ljudi”, smatra Čubrilović.

On ističe da to pitanje još nije riješeno, jer, prije svega, treba da prođe proceduru i dobije sudski epilog.

“Ako je bilo grešaka, onda odgovorni treba da odgovaraju, a ako nije bilo grešaka, onda treba da odgovaraju oni koji su ta pitanja pokretali, i to baš u ovo vrijeme novog talas pandemije”, rekao je Čubrilović.

Govoreći o osudama koje su stigle iz Federacije BiH, ali i iz međunarodne zajednice, kada je riječ o odluci parlamenta da Srpska formira svoju agenciju za lijekove, Čubrilović je rekao da se stiče utisak da svi koji osuđuju poteze Narodne skupštine ne čitaju dokumente do kraja, jer su svi u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

“Ništa ne radimo što nije definisano tim međunarodnim ugovorom. Nezadovoljni zajedničkim institucijama, smatramo da imamo pravo da povučemo te saglasnosti, s obzirom da to nije funkcionalno, odnosno da nije ono što se očekivalo”, rekao je Čubrilović.

On kaže da ne vidi razlog za takve osude.

“Naročito me brine što se naši ljudi uklapaju u orkestrirane napade na Republiku Srpsku i doprinose da Srpska nema taj kapacitet koji bi imala kod jedinstvenog nastupa”, rekao je Čubrilović.

On smatra da postoji jedinstvo svih stranaka kada je riječ o zakonu koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana