Čubrilović: Odgovor Incku u formi zaključka poslaničkih klubova

Srna
Čubrilović: Odgovor Incku u formi zaključka poslaničkih klubova

SARAJEVO - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da će parlament u formi zaključka odgovoriti na pismo visokog predstavnika Valentina Incka kojim je zatraženo poništavanje povelja dodijeljenih određenim licima.

"Mi smo uložili dosta truda da adekvatno uvažimo to pismo, bez obzira što mislimo da nije upućeno na pravu adresu, da ga razmotrimo iz svih aspekata", rekao je Čubrilović.

On je objasnio da će konačan odgovor biti na Narodnoj skupštini Republike Srpske u formi zaključka i da će to biti stav poslaničkih klubova koji će biti upućen visokom predstavniku.

"Mislim da su javnost i poslanici previše vremena i truda potrošili i da se previše značaja dalo takvom pismu. Mislim da ovo nije trebalo nikome, ni visokom predstavniku, ni nama poslanicima i rukovodstvu Narodne skupštine", ocijenio je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, od predsjednika i šefova klubova poslanika Incko je tražio da se izjasne o nečemu što je bilo prije pet godina.

"Vrlo je upitno da li visoki predstavnik može Narodnoj skupštini na taj način da stvara obaveze i mislim da je Narodna skupština Republike Srpske pogrešna adresa za takvo pitanje", naveo je Čubrilović za BHT.

On je istakao da se Narodna skupština nikada nije bavila temom dodjele povelja ni kome će biti dodijeljene, nego je to bilo pitanje posebno formiranog ad hok tijela za obilježavanje godišnjice Narodne skupštine Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje za šta će glasati i da li treba da budu oduzete povelje, Čubrilović je rekao da nije bitno šta misli on, već da je bitan stav Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je istakao da ne vidi razloga da bi mogao biti sankcionisan i zašto bi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske bio odgovorniji od svih ostalih koji učestvuju u kreiranju odluka i zaključaka.

"Zašto bih se plašio sankcija, i to je za ljude", zaključio je Čubrilović.

Razmatranje pisma visokog predstavnika u BiH upućenog predsjedniku Narodne skupštine i klubovima poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske jedna je od preostalih tačaka sutrašnjeg nastavka sjednice Narodne skupštine Srpske.

RAZGOVORI POLITIČKIH STRANAKA - PUT ZA FUNKCIONISANjE ZEMLjE

Čubrilović je istakao da je razgovor najuticajnijih političkih partija tri konstitutivna naroda u BiH put za njeno funkcionisanje, bez prethodnog prejudiciranja stava koji će na kraju razgovora da usljedi i bez uplitanja ikoga sa strane.

"Mislim da sve najuticajnije političke stranke u sva tri konstitutivna naroda u BiH treba da učestvuju u razgovoru i da ih prihvate iskreno i otvoreno, jer samo tako možemo doći do boljih rješenja", istakao je Čubrilović.

Govoreći o sutrašnjoj sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude i inicijativa o pokretanju razgovora između entiteta i naroda o mogućim rješenjima za BiH, Čubrilović je rekao za BHT da je on neophodan, jer BiH ne funkcioniše kao država.

On je istakao da je Republika Srpska jedini dio BiH koji organizovano nastupa u svakom segmentu svog bitisanja, jer su formirane i Narodna skupština, Vlada, institucija predsjednika, tako da sve funkcioniše, za razliku od Federacije BiH /FBiH/ u kojoj više od dvije godine vlast nije konstituisana.

"Duže vrijeme je na nivou BiH trajalo formiranje zajedničkih organa. Gdje su tu reakcije međunarodne zajednice i visokog predstavnika i svih onih koji brinu o funkcionisanju ovakvog jednog sistema", upitao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, poziv na razgovor za bolje funkcionisanje BiH je pravo rješenje za zemlju, bez presudnog uticaja međunarodnih posrednika i onih koji ovdje rade samo za lična primanja, ne vodeći računa u kavom stanju će ostaviti BiH, nakon odlaska.

"To je problem nas koji ostajemo u BiH i zato mislim da treba naći snage i razumijevanja za jedan takav poziv, od svih političkih struktura u BiH, bez prejudiciranja kakvo će konačno rješenje biti tih razgovora, ali da oni otpočnu", ponovio je Čubrilović.

On je istakao da i najteži i najveći sukobi završavaju razgovorom, te da zato i u BiH treba da započnu, kako bi zemlja počela funkcionisati.

Čubrilović je rekao da u BiH treba da se radi na usvajanju standarda EU, čije zemlje su i najveći spoljnotrgovinski partneri BiH.

"Ako se maknemo od politike, u BiH dobro funkcionišu sport, privrednici, tako da bi i političari trebalo da nađu zajednička rješenja, bez posrednika, visokog predstavnika, kako bi i građani BiH bili zadovoljniji", istakao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, iz FBiH se može čuti da su Srbi "genocidaši", da je Republika Srpska genocidna tvorevina.

"To možda odgovora i lideru SDA, možda će mu donijeti dodatne poene kod njegovog glasačkog tijela, ali to nije put za funkcionisanje BiH", rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Govoreći o izbornom zakonodavstvu u BiH, Čubrilović je rekao da Republika Srpska odavno nije njegov problem, da izborno zakonodavstvo treba da se unaprijedi, kao i da ne mogu predstavnici jednog naroda da biraju predstavnike drugom narodu.

"Iako se godinama ne rješava pitanje izbornog zakonodavstva u BiH, dobro je da se razgovara. Republika Srpska odavno nije problem izbornog zakonodavstva u BiH. Izborni zakon treba da se unaprijedi, možda bi trebalo mijenjati cenzus, izborne jedinice", istakao je Čubrilović.

Kada je riječ o odluci "Sejdić-Finci", on je naveo da je Republika Srpska davno rekla svoj stav o tome.

"U FBiH treba da se donese takav izborni zakon da se zaštite svi narodi jednako, da i Srbi dobiju svoje predstavnike u federalnoj vlasti", rekao je Čubrilović i dodao da ne mogu jedni drugima da biraju predstavnike i da se računa da je nađeno rješenje za "enigmu koja se zove BiH".

Govoreći o visokom predstavniku, Čubrilović je rekao da on saosjeća samo sa jednim narodom u BiH i to bošnjačkim.

"Visoki predstavnik nikada nije bio na obilježavanju stratišta srpskom narodu ili se rijetko pojavljivao. Takvim ponašanjem, on je odavno izgubio kredibilitet kod srpskog naroda", rekao je Čubrilović i dodao da su razmišljanja o BiH kao građanskoj, ustvari, promašeni ciljevi.

PRAVOVREMENE REAKCIJE SRPSKE NA PANDEMIJU

Čubrilović je dodao da Srpska, u poređenju sa pojedinim zemljama EU, može biti zadovoljna reakcijom na pandemiju virusa korona.

Navodeći da su institucije Srpske, uključujući i Narodnu skupštinu, pravovremeno reagovale na pandemiju virusa korona, Čubrilović je rekao da su Srpska i BiH "vremenski oštećeni" nespretnom reakcijom EU kada je u pitanju isporuka plaćenih vakcina.

Kada je u pitanju održavanje bilateralne vojne vježbe Oružanih snaga BiH i vojske SAD, Čubrilović je rekao da je bez obzira na stav Republike Srpske o vojnoj neutralnosti činjenica da je NATO od rata prisutan na prostoru BiH.

"Mnoge zemlje koje imaju ili preferiraju vojnu neutralnost sarađuju sa vojnom alijansom", rekao je Čubrilović i naveo primjer Srbije.

On je konstatovao da ne vidi ništa sporno o održavanju zajedničke vojne vježbe ako su dobre i korektne namjere, ističući da to ne bi dobrodošlo ako bi imalo za cilj posljedice po neki od entiteta ili naroda.

Čubrilović je ponovio svoj raniji stav da je ukidanje Vojske Republike Srpske i osnivanje Oružanih snaga BiH bilo greška.

"Mi sad imamo tri paradna puka, nemamo vojske, nemamo oružane sile. Pukovi međusobno sarađuju na način kako se mora, nema tu zajedništva, ne vidim perspektive", rekao je predsjednik Narodne skupštine Srpske za BHT.

Kada je u pitanju obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja, Čubrilović je istakao da je srpski narod dao veliki doprinos toj pobjedi.

"Bojim se da je to samo vojnička pobjeda, ali da ideologija nije pobijeđena do kraja", rekao je Čubrilović.

Upitan o najavi SDA za pokretanje inicijative za preispitivanje naziva Republike Srpske, predsjednik Narodne skupštine Srpske upozorio je da se u takvoj atmosferi ne može naprijed.

"Naravno da imamo pravo da budemo ponosni na 9. januar i ono što je srpski narod izborio kao svoj status unutar BiH", rekao je Čubrilović, ističući da je 9. januar istorijska činjenica.

On je dodao da se ne osporava obilježavanje Dana Republike Srpske, ali da se osporava datum.

"A rođendan se ne bira, to je istorijska činjenica koja se desila tog dana. I to će ostati da se obilježava dok je Republike Srpske i dok je ovakve organizacije unutar BiH", poručio je Čubrilović.

Govoreći o odnosima sa susjednim zemljama, posebno Hrvatskom i Srbijom, Čubrilović je naglasio da postoji korektnost zvaničnika ovih zemalja koje su potpisnice Dejtonskog sporazuma, ali da bi bilo dobro da i BiH uvažava svoje susjede.

"BiH je ugrožena od politike dijela bošnjačkih intelektualaca, njihovih izjava i izazova koji ne priliče intelektualnoj eliti", zaključio je Čubrilović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana