Čubrilović: Izmjenama zakona o prevozu i do pozitivnog poslovnog okruženja

Srna
Čubrilović: Izmjenama zakona o prevozu i do pozitivnog poslovnog okruženja

BANjALUKA - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da se Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Srpske propisuju opšti uslovi koje su obavezna da ispunjavaju lica koja upravljaju motornim vozilima.

Čubrilović je pojasnio da se ovaj akt donosi i radi potpunijeg i preciznijeg propisivanja pojedinih odredaba i lakšeg tumačenja i primjene u praksi, kao i usklađivanja zakonodavstva u ovoj oblasti sa relevantnim direktivama EU.

“Ovaj prijedlog zakona pozitivno će uticati i na poslovno okruženje. Propisana su i ograničenja u vršenju javnog prevoza, te se očekuje da će predloženim izmjenama Zakona uticati na povećanje konkurentnosti registrovanih prevoznika i uspostavljanju tržišta prevoza u drumskom saobraćaju”, naveo je Čubrilović obrazlažući prijedlog ovog akta u Narodnoj skupštini.

U obrazloženju navedenog akta se navodi da je posebna pažnja posvećena nesmetanom odvijanju djelatnosti prevoza u drumskom prevozu, definisanju pojmova i izraza na nedvosmislen i jasan način, jasnije i preciznije identifikovanim nelegalnim prevozom lica, te preduzimanju odgovarajućih upravnih mjera i sankcija, obezbjeđenju jednakih tržišnih uslova za vršenje prevoza u drumskom saobraćaju za sve prevoznike.

“Kao i dostupnosti javnog prevoza u drumskom saobraćaju svim korisnicima pod jednakim uslovima, te vršenju prevoza u drumskom saobraćaju na način kojim se obezbjeđuje maksimalna bezbjednost putnika, kao i redovnost prevoza”, navedeno je u obrazloženju.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić zaključio je zasjedanje koje će biti nastavljeno sutra poslaničkom raspravom o prijedlogu ovog zakona.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske.

Nastavak pete posebne sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana