Čubrilović: Dan opomene i tužnog sjećanja na žrtve Holokausta

Srna
Čubrilović: Dan opomene i tužnog sjećanja na žrtve Holokausta

BANjALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je 27. januar, Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, dan opomene i tužnog sjećanja na sve žrtve nacizma i na patnje srpskog naroda, koji je, uz Javreje i Rome, bio najveći stradalnik u nacističkim logorima smrti, a da je sjećanje na svaku žrtvu važno kako se zločini ne bi nikome nikada ponovili.

"Ovo je dan u kojem treba da se sjetimo miliona nevinih žrtava nacizma i Holokausta i svih naših nevino ubijenih sunarodnika, sve djece koja su stradala u ustaškim logorima smrti u NDH samo zato što su bila druge vjere i nacije", rekao je Čubrilović.

On je istakao da je zajednička obaveza nikada ne zaboraviti i da kroz obrazovni sistem mladi spoznaju strahote nacizma, kako bi mogli da se suprotstave svakom zlu, poštujući i slijedeći put antifašizma svojih predaka, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

"U tom smislu, nadam se da će brzo početi izgradnja memorijalnog centra i muzeja Donja Gradina, u znak sećanja na žrtve kompleksa logora smrti Jasenovac", naveo je Čubrilović.

Čubrilović je naglasio da ga posebno raduje činjenica da će konačno, poslije decenija ćutanja, svijet imati priliku da vidi sve strahote nacizma koje su prošli Srbi, Jevreji i Romi kroz logor Jasenovac, zahvaljujući srpskom kandidatu za Oskara - filmu "Dara iz Jasenovca", čije prikazivanje u američkim bioskopima bi trebalo da krene za koji dan.

On je konstatovao da svijetu do sada nisu prezentovane patnje i stradanja našeg naroda u Drugom svjetskom ratu jer se komunistička Jugoslavija bavila, uglavnom, snimanjem propagandnih filmova o partizanskoj borbi, stavljajući strahote Holokausta pod tepih.

"Zato je Dara iz Jasenovca za nas stara priča, a za svijet potpuno nova, koja će barem djelimično pokazati stradanje naroda na ovim prostorima", rekao je Čubrilović.

Međunarodni dan sjećanja na milione žrtava Holokausta tokom Drugog svetskog rata obilježava se 27. januara, a podsjeća na dan kada je oslobođen koncentracioni logor Aušvic, gdje je umrlo više od milion zatvorenika, uglavnom u gasnim komorama tokom Drugog svjetskog rata.

Na taj dan 1945. godine jedinice sovjetske armije oslobodile su najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic sa 7.500 zatvorenika.

U logoru Aušvic, proširenom u kompleks Aušvic Birkenau, stradao je, prema podacima Državnog muzeja logora, najmanje 1,1 milion ljudi, uglavnom poljskih i evropskih Jevreja, ali i Roma, Poljaka, zarobljenih vojnika sovjetske Crvene armije i pripadnika drugih naroda.

Generalna skupština UN je na zasjedanju od 1. novembra 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana