Crnogorski mediji: Đukanović najavio da će potpisati Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Srna
Crnogorski mediji: Đukanović najavio da će potpisati Zakon o slobodi vjeroispovijesti

PODGORICA - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je da će potpisati zakone kada ih parlament ponovo usvoji, ali nije isključio mogućnost da će DPS pred Ustavnim sudom pokrenuti pitanje ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti, javila je Televizija Vijesti.

Prema nezvaničnim saznanjima te televizije, Đukanović  je na sastanku državnog vrha rekao da će zakone potpisati kada ih Skupština ponovo usvoji 20. januara.

Za nešto više od mjesec dana od početka kohabitacije u Crnoj Gori, Đukanović  je stopirao neke vrlo važne poteze vlade - od nepotpisivanja više zakona među kojima su i izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, odbio je zahtjev Vlade da opozove sedam ambasadora kao i smjene čelnih ljudi Vojske Crne Gore.

Kada je riječ o smjenama u vojsci, dogovoreno je da to pitanje mora biti riješeno dijalogom, odnosno, da se prije svega, ispoštuje protokol, tako što će se na tu temu razgovarati na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Na tu temu, Vlada i predsjednik trebalo bi da dalje razgovaraju i da se dogovaraju, a ne da bilo ko donosi samostalno odluke.

Crnogorski državni vrh je na današnjem sastanku održanom na inicijativu premijera Zdravka Krivokapića, razgovarao o pitanjima koja su, kako je saopšteno, važna i za vlast i za opoziciju, kao i za građane Crne Gore.

U zajedničkom saopštenju dostavljenom medijima se navodi da su Krivokapić, predsjednik Milo Đukanović, predsjednik parlamenta Aleksa Bečić i potpredsjednik vlade Dritan Abazović konstatovali da bez razvoja institucija nema demokratskog i ekonomskog napretka zemlje.

Razgovarano je, navodi se, i o pitanjima koja su bila predmet nerazumevanja u prvim etapama funkcionisanja kohabitacije.

“Iskazana je spremnost da se većom inicijativnošću za saradnju i konstruktivnošću u dijalogu unapređuju i stvaraju uslovi da imamo model kohabitacije, koji će voditi efikasnijem funkcionisanju vlasti i doprinositi kvalitetnijem legitimisanju Crne Gore i njene demokratije u međunarodnoj javnosti”, navodi se u saopštenju.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana