Crnković: Uz radioaktivni otpad u Dvoru poklanjaju i gratis mamografski pregled

Srna
Crnković: Uz radioaktivni otpad u Dvoru poklanjaju i gratis mamografski pregled

NOVI GRAD - Predsjednik Udruženja "Grin tim" Novi Grad Mario Crnković smatra da su jedan od niskih udaraca radi lomljenja građanskog otpora planiranom skladištenju radioaktivnog otpada i gratis mamografski pregledi koje organizuje Fond za zbrinjavanje ovog otpada na parkingu ispred Info-centra o radioaktivnom otpadu u Dvoru.

"Znamo za većinu pripremljenih niskih udaraca koje imaju radi lomljenja otpora građana, ali pristupom da kao gratis uz radioaktivni otpad poklanjaju mamografski pregled na parkingu je stvarno ružno", rekao je Crnković Srni. On ocjenjuje da je ovo zloupotreba tužne pozicije u kojoj se nalaze povratnička populacija i građani Dvora. Crnković smatra da je ovo hronološki i suštinski uvod u novu fazu prljave kampanje promocije radioaktivnih otpada.

"Zloupotrebljavati potrebu brige o ženskom zdravlju i potrebu redovnog progleda dojki zarad promocije Info centra o radioaktivnom otpadu, koji je osnovna karika propagande u dopremanju radioaktivnih otpada iz Slovenije i drugih opasnih otpada iz čitave Hrvatske uz rijeku Unu je krajnje degutantno. On je dodao da je ružno bilo i kada su djecu iz Dvora vodili na "ekskurziju" u Zagreb, pa im prezentovali model skladišta za radioaktivni otpad koje namjeravaju graditi u Dvoru.

"Ružno je bilo i pričati da je opasnije jesti bananu nego živjeti pored nuklearnog objekta, ružno je bilo i za vrijeme poplava dijeliti štapove za ribolov, ružno je bilo mnogo toga, ali to je samo podsjetnik i obaveza protiv koga i protiv čega se borimo", kaže Crnković. Direktor Doma zdravlja Novi Grad doktor Slavica Vojnović Lončar rekla je da čak i to što je pregled organizovan u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo ne opravdava zloupotrebu potrebe za brigom o zdravlju žena i potrebe za redovnim preventivnim pregledima.

"Takvi pregledi trebalo bi da se obavljaju u krugu zdravstvene ustanove i na njihovu inicijativu, jer to onda ima puni smisao, a ne da ova potreba postane promocija za odluku o skladištenju radioaktivnog otpada koji je direktna prijetnja ljudskom zdravlju.

I to što se takav pregled obavlja na parkingu ispred Info centra o radioaktivnom otpadu čini ovu akciju etički upitnom", rekla je ona. Ona je navela da učiniti prihvatljivom činjenicu da će ti bukvalno u tvom dvorištu biti smješten radioaktivni otpad jer će o zdravlju stanovništva brinuti jednim dijelom Fond za zbrinjavanje radioaktivnog otpada je u najmanju ruku degutantno. U Dvoru je 19. septembra ispred Info-centra o radioaktivnom otpadu održan besplatni mamografski pregled na koji se prema navodima iz Fonda odazvalo 50 žena.

Pregled je održan u organizaciji Fonda za finansiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada i Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije. Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana