Crnadak: U BiH Ne postoji konsenzus za članstvo u NATO

Srna
Crnadak: U BiH Ne postoji konsenzus za članstvo u NATO

Sarajevo - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je novoimenovanom komandantu NATO štaba u Sarajevu brigadnom generalu Marti Bisel da u BiH ne postoji konsenzus za punopravno članstvo u NATO-u, ali da partnerstvo sa Alijansom, uključujući razvoj saradnje i učešće u zajedničkim međunarodnim vojnim operacijama, ima podršku svih struktura vlasti u BiH.

Crnadak je tokom sastanka informisao Biselovu da su glavni spoljnopolitički prioriteti BiH članstvo u EU i razvoj regionalne saradnje, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.


On je naglasio da BiH aktivno učestvuje u nizu zajedničkih aktivnosti kao partnerska zemlja, unutar dostupnih mehanizama, te kao prioritete te saradnje naveo nastavak učešća u misiji u Avganistanu, u globalnoj koaliciji za borbu protiv "Islamske države", kao i u drugim oblastima.

Crnadak je istakao da BiH ostaje opredijeljena za globalnu borbu protiv terorizma, te dodao da je neophodna podrška nastavku reformi u BiH, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i uspostavljanje vladavine prava, kao i vraćanje povjerenja u institucije.

Sagovornici su razgovarali i o saradnji i odnosima BiH sa NATO-om, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji.

Biselova je izrazila zadovoljstvo što ima priliku lično doprinijeti razvoju odnosa i saradnje BiH i NATO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana