Crnadak saslušan o nezakonitom izdavanju viza Pakistancima i Iračanima

GS
Crnadak saslušan o nezakonitom izdavanju viza Pakistancima i Iračanima

SARAJEVO - Bivši ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak došao je danas u Graničnu policiju BiH kako bi se izjasnio o svojim saznanjima kada je riječ o izdavanju nelegalnih viza državljanima Pakistana i Iraka.

On je saslušan u svojstvu svjedoka.

Iz Granične policije BiH je rečeno federalnim medijima da je ova policijska agencija tokom 2019. godine Tužilaštvu BiH dostavila informaciju o nezakonitom načinu pribavljanja viza BiH državljanima Pakistana u Ambasadi BiH u Islamabadu, koji su prilikom apliciranja za vizu BiH davali pogrešne podatke ili prikrivali okolnosti važne za izdavanje vize ili su iste dobijali na nezakonit način uz pomoć trećih osoba, a da je stvarna namjera pribavljanja vize BiH bila da iskoriste teritoriju BiH za odlazak u zemlje EU.

- Nakon što je Tužilaštvo BiH u 2020. godini dostavilo Graničnoj policiji BiH naredbu za preduzimanje određenih istražnih radnji s ciljem prikupljanja dokaza o počinjenom krivičnom djelu, kao i zahtjev za dostavljanjem informacija, Granična policija je u proteklom periodu preduzela naložene mjere i radnje o čemu je Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj - navode u Graničnoj policiji.

U toku su provjere i u vezi sa izdavanjem turističkih viza Iračanima.

Granična policija BiH vratila je krajem prošle godine sa sarajevskog aerodroma 50 državljana Iraka koji su imali turističke vize, a koje su, kako se kasnije priznali, plaćene putem posrednika u Ambasadi BiH u Jordanu po 1.000 evra.

Istrage u oba predmeta vodi Tužilaštvo BiH i Centralno istražno odjeljenje Granične policije.

Krajem prošle godine službenici Granične policije BiH su na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu spriječili ulazak 50 Iračana koji su stigli u našu zemlju sa turističkim vizama.

Oni su tada priznali da su za vize platili po hiljadu eura posrednicima u Ambasadi BiH u Jordanu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana