Crnadak: Potrebno kažnjavanje korupcije

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za evropske integracije i regionalnu saradnju Igor Crnadak rekao je da Treći izvještaj OEBS-a o odgovoru pravosuđa na korupciju u BiH, pod naslovom "Sindrom nekažnjivosti", predstavlja ohrabrenje i koristan doprinos naporima da u BiH konačno počnu ozbiljne aktivnosti na kažnjavanju korupcije.

"To bi vodilo ka povratku povjerenja u institucije i većem optimizmu svih građana", naveo je Crnadak u saopštenju.

On očekuje konkretne aktivnosti nadležnih institucija u tom smjeru, jer je to interes svakog čovjeka koji živi u Republici Srpskoj i BiH.

"Posebno pozdravljam izjavu ambasadora EU Johana Satlera, nakon objavljivanja ovog izvještaja, iz koje je jasno da BiH ne može očekivati kandidatski status bez ozbiljnog napretka u borbi protiv korupcije", rekao je Crnadak.

Crnadak je istakao da je obračun sa korupcijom za Republiku Srpsku ne samo evropsko pitanje, nego pitanje vitalnog nacionalnog interesa i ekonomskog opstanka u uslovima velike ekonomske krize.

Misija OEBS-a u BiH predstavila je juče treći izvještaj o praćenju procesuiranja predmeta korupcije pred sudovima u BiH, u kojem se ukazuje na "neuspjeh sistema kaznenog pravosuđa, što je de fakto rezultiralo nekažnjavanjem počinilaca mnogih ozbiljnih krivičnih djela".

"Rezultati iz 2019. godine pokazuju dramatičan pad, u cijeloj BiH, u broju optužnica u predmetima visoke i korupcije srednjeg nivoa. U 2019. godini, tužilaštva su podigla samo jednu optužnicu u predmetu visoke korupcije", navedeno je u Izvještaju pod nazivom "Treći godišnji izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti".

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana