Čović:Postoji mogućnost dogovora sa Izetbegovićem o Izbornom zakonu

Srna
Čović:Postoji mogućnost dogovora sa Izetbegovićem o Izbornom zakonu

SARAJEVO - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da postoji mogućnost dogovora s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem o izmjenama Izbornog zakona.

-Optimistični sam realista. Ako lično ne vjerujem da je moguće napraviti dogovor, onda ne mogu ni predstavljati narod u razgovorima s kolegama, ali i međunarodnom zajednicom. Izborni zakon sada se treba riješiti, to je minumum - izjavio je Čović za „Večernji list“, izdanje za BiH.

Za njega bi to, kaže, bio dobar početak, a mogao bi se izgraditi racionalniji sistem, jer je sadašnji preskup.

Čović smatra da razgovori sa Izetbegovićem idu u dobrom smjeru, da postoji potpuno razumijevanje da Hrvatima ne treba da se biraju predstavnici ni u Domu naroda ni u Predsjedništvu.

Prema njegovim riječima, ne može Centralna izborna komisija (CIK), ovako nelegalno i nelegitimna, biti zakonodava, a to je cilj nekima, da se ne sprovedu izmjene Izbornog zakona kako bi CIK arbitrirao.

Na pitanje koja su rješenja Izbornog zakona o kojima bi se Hrvati i Bošnjaci mogli usaglasiti, te hoće li ih Srbi pratiti u tome, Čović je naveo da je, kada je riječ o srpskoj strani, njihov stav jjasan.

-Sve što se dogovori u FBiH, a to se tiče i dvojice članova Predsjedništva i delegata za Dom naroda, oni će podržati. Rješenja za izmjene Izbornog zakona postoje i sva se nalaze na stolu. Sada je do svih nas koje odabrati - dodao je Čović.

Komentarišući posljednje poteze srpskog člana Predsjedništva, Čović je objasnio da je iz razgovora shvatio da Milorad Dodik želi da zaštiti Dejton, odnosno ustavnu poziciju Republike Srpske.

-S njim sam se čuo u dva navrata. Želio mi je objasniti svoje poteze, a ja sam ga informisao o susretima koji se očekuju oko izborne reforme i pregovora političkih stranaka - istakao je Čović.

O smjeni glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić je rekao da je to tema koja je već potpuno nestala, ali je istakao da je način kako je vođen taj proces, s najavama iz Sarajeva kako će se to desiti, nešto najlošije što se dogodilo u BiH.

On je istakao da se time ruši BiH, a pravosuđe, kao treći stub vlasti, mora biti nezavisno o bilo kojoj politici, ne smije se imati osjećaj da neko vlada tim polugama.

-Onda je to parasistem i o tome sam razgovarao s Izetbegovićem - naveo je Čović. 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana