Čović: Slijedi oštar zaokret, možda i razlaz

Srna
Čović: Slijedi oštar zaokret, možda i razlaz

Mostar - Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da slijedi oštar zaokret hrvatske politike u BiH u odnosima sa koalicionim partnerima, jer ovakvo stanje ne odgovara nikome, a posebno ne Hrvatima.

"Oni koji prave blokade u funkcionisanju da bi se proizvodila kriza, s naše strane neće više imati podršku. Moraćemo da napravimo vrlo oštar zaokret, jer ovakvo stanje ne odgovara nikome, a najmanje Hrvatima kao najmalobrojnijem narodu", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru u toku zasjedanja Predsjedništva HNS-a.

Odgovarajući na pitanje novinara šta znači zaokret, Čović je pojasnio da će koalicioni partneri morati da počnu da rade na dogovorima i neke stvari ubrzaju ili će se razići.

"Oštar zaokret znači da se neće moći razvlačiti sa izbornim zakonodavstvom kao što smo to radili godinu pred izbore. To, evo, radimo i sedam mjeseci ove godine. Dogodine su izbori, želimo i izbore u Mostaru i ove godine moramo imati izborno zakonodavstvo. Partneri sa kojima smo se opredijelili praviti vlast na nivou kantona, entiteta, BiH moraće razumjeti - ili ćemo krenuti zajedno raditi ili ne mogu više računati na ta partnerstva", rekao je Čović.

On je najavio da će HNS u narednih sedam do 10 dana donijeti strategiju djelovanja po svim važnim pitanjima.

Čović je naveo da su dvije stranke zaledile svoj status u HNS-u, ali će HNS i dalje nastaviti da djeluje na principima jedinstva i jasno iznositi hrvatski politički stav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana