Čović: Razgovori sa Mišelom u pravcu dobijanja statusa

Srna, Agencije
Čović: Razgovori sa Mišelom u pravcu dobijanja statusa

SARAJEVO- Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas da je na sastanku sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom razgovarano o evropskom putu BiH i dobijanju kandidatskog statusa.

Čović je nakon sastanka u Sarajevu, kojem je prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, rekao da je svima cilj napraviti evropsku mapu puta BiH.

-Čini mi se da smo svi pripravni da napravimo iskorak, da li će to biti sastanak u Briselu vidjeće se, a sve kako bi napravili evropsku mapu puta BiH u koji bi se stavila dinamika i sve što treba raditi da imamo ponovnu perspektivu - rekao je Čović novinarima.

On je istakao da je na sastanku rečeno da je potrebno učiniti sve kako bi se stabilizovali politički tokovi u BiH.

Čović je, uz konstataciju da je izborna kampanja već počela, poručio da će hrvatske strane i dalje govoriti o pregovaračkim aktivnostima oko definisanja mape puta i otklanjanju nepoznanica koje se tiču sprovođenja izbornih rezultata.

On je iskazao sumnju da se do izbora mogu napraviti izmjene Izbornog zakona BiH.

-Ako nismo uspjeli za dvije godine, teško da ćemo uspjeti i za pet mjeseci -, zaključio je Čović.

Najavio je da će biti održan još jedan sastanak političkih aktera, najverovatnije u Briselu, kako bi se pokušala riješiti otvorena pitanja u BiH.

Dodao je da se čini da su svi spremni da se napravi još jedan iskorak prije sjednice Evropskog savjeta.

-Da li će to biti sastanak u Briselu vidjeće se, to treba zakazati neko od njih, a kako bi napravili jednu mapu puta kada je u pitanju evropski put BiH, u koji bi se stavila jedna dinamika svega što trebamo uraditi da imamo tu evropsku perspektivu ponovno u svojoj političkoj agendi - naglasio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana