Čović: Optimista sam, u prvoj polovini 2021. imaćemo izmjene Izbornog zakona

GS
Čović: Optimista sam, u prvoj polovini 2021. imaćemo izmjene Izbornog zakona

MOSTAR - Optimističan sam i vjerujem da ćemo u prvoj polovini naredne godine imati izmjene Izbornog zakona BiH, koje će garantovati legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda, najavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon što su se predstavnici ove stranke sastali danas u Mostaru sa delegacijom Vlade Republike Hrvatske.

Delegaciju Hrvatske predstavljali su ministar regionalnoga razvoja Nataša Tramišak i ministar inostranih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, a njihov domaćin Čović poslije sastanka je rekao da su gosti upoznati sa svim što trenutno radi HDZ BiH te se osvrnuo i na nedavne izjave povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Imamo i dalje različite stavove, ali tragamo za rješenjima. Tragamo, ustvari, za oblikovanjem ustava na tragu prelaska iz dejtonske u evropsku fazu. Nemamo u ovom trenutku dovoljno kvaliteta u parlamentarnoj raspravi, a podsjećam i kako nam je za promjene potrebna dvotrećinska većina- najavio je Čović, prenio je portal Kliks.

Tomišak je iskazala veliku podršku HDZ-u BiH, kazavši da su dva HDZ-a jedinstvena u svemu u Mostaru, kao i u ostalim gradovima BiH.

Grlić Radman je pozdravio napore po pitanju privredne i prekogranične saradnju Hrvatske i BiH, napominjući kako česti dolasci hrvatskih zvaničnika u BiH potvrđuju potpunu posvećenost Hrvatima u BiH i BiH uoppšte.

- BiH gledamo kao stabilnu cjelinu s harmoničnim odnosima naroda. Izbori u Mostaru su dobra vijest nakon 12 godina. Pozdravili smo dogovor lidera bošnjačkog i hrvatskog naroda iz juna, uz nadu da će se nakon Mostara posljedično izmijeniti i Izborni zakon BiH - kazao je Grlić Radman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana