Čović: O svim problemima u domaćim institucijama

Srna
Čović: O svim problemima u domaćim institucijama

SARAJEVO - Predsjedavajući doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović sugerisao je danas da se o svim problemima u BiH razgovara u domaćim institucijama.

"Kad stvorimo preduslove da ovaj dom radi, da i te tačke stavimo na dnevni red”, rekao je Čović.

On je ocijenio da bi gašenje jednog doma u Parlamentarnarnoj skupštini BiH značilo da dominantna većina u Federaciji BiH /FBiH/ može sve odluke donijeti u Vladi FBiH i Predstavničkom domu, bez ikoga.

“To bi značilo - ako bi manjina u FBiH nekoga pogledala poprijeko, taj bi imao pravo da se naljuti i da to odradi na način kao što je urađeno do sada desetinu puta”, podsjetio je Čović.

Čović je rekao da je dobro što se danas razgovara u Domu naroda.

“Da pokušamo razumjeti da nam neki ljudi koji sjede po kancelarijama u Sarajevu žele pomoći. Ja sam siguran da, ako ova zemlja ima budućnost, nikada u ime nas neće donositi odluke”, rekao je Čović i poručio: “Toliko o odlukama visokog predstavnika”.

Čović je rekao da su tri različite strane realnosti BiH, ali da one čine BiH.

“Uvijek sam govorio da jedino ustavno domoljublje ima smisla. Svi drugi lažni patriotizmi su patriotizam jedne ulice, kuće ili stranke, pa možda i jednog naroda”, rekao je Čović i dodao da se ne može raditi na način kao do sada i zatvarati oči nad stvarima koje se tiču nekog drugog.

On je izrazio bojazan da se i danas na sjednici pokušava vještinom komunikacije uzeti iz Ustava BiH ono šta kome odgovara.

“Ako ćemo malo ući u istoriju, jedini nismo popisali svoje stanovništvo ove godine. To smo uradili 2013. godine, pa ćete viđeti tamo koliko se nas izjasnilo kao konstitutivni narodi, koliko kao nacionalne manjine, a koliko je onih koji se nisu htjeli izjasniti”, rekao je Čović.

On je podsjetio da se i tada vodila, kako je rekao, kampanja kako se izjašnjavati da bi se imao politički kapital u rukama.

“To je bilo nadmudrivanje između nas koje smo vezali za taj nesavršeni Dejtonski sporazum ili Aneks četiri”, rekao je Čović.

On je izrazio uvjerenje da je i na današnjoj sjednici svako uzimao i pozivao se na dio iz Poslovnika i Ustava BiH koji mu odgovara.

Čović je istakao da postoje institucije koje mogu kompetentno reći kada nešto nije u skladu sa Ustavom, ali da je problem što ta institucija unutar sebe ima tri predstavnika međunarodnih institucija.

“Ne mogu razumjeti da naši prijatelji iz FBiH nisu bili u stanju promijeniti Ustav FBiH kada dobiju odluku Ustavnog suda BiH oko Izbornog zakona i Doma naroda. Još nas uvjeravaju kako je to sprovedeno, kako su ovom ovđe parlamentu u drugom domu izglasali Centralnu izbornu komisiju bez javnog konkursa, pravilnika i kriterijuma”, rekao je Čović.

On je rekao da to samo pokazuje bahatost onoga ko misli da to tako može.

“Sad bismo mi kao trebali slušati tu Centralnu izbornu komisiju, kao zakonodavno tijelo da ono sprovodi proces izbora naredne godine”, kategoričan je Čović.

On je rekao da direktor Federalne policije nije izabran jer je trebao biti izabran Hrvat.

“Jasno i glasno je rečeno da to ne smije biti Hrvat. Čak je to rečeno u prisustvu međunarodnih predstavnika”, rekao je Čović.

On je izrazio uvjerenje da će u ovoj godini biti završena priča o Izbornom zakonu BiH i da će se osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. /nastaviće se/nč/žd/dp

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana