Čović: Incko je unazadio sve projekte u BiH

GS
Čović: Incko je unazadio sve projekte u BiH

SARAJEVO - Lider HDZ-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović rekao je danas da je dojučerašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko „značajno unazadio sve projekte u BiH“.

Čović je na današnjoj konferenciji za medije, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da nema ništa kazati o Incku.

-Valentin je u BiH došao kao prijatelj, bojim se da odlazi kao neko ko je značajno unazadio sve projekte u BiH. Mislim da zadnjih godina djeluje s jedne platforme‚ neke politike koja nije politika BiH - rekao je Čović, dodajući da to nema veze sa posljednjom odlukom koju je nametnuo.

Očekuje da će sa novim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom biti vrlo dobra saradnja.

-Očekujem da vlast u BiH preuzme odgovornost za posao. Prijatelji nam pomažu da se stabilizzhemo, ali mi moramo preuzeti odgovornost. Volio bih da prijatelji izvana na sličan način razmišljaju - rekao je Čović, prenosi portal Kliks.

Tokom današnjeg obraćanja Čović je rekao da je činjenica“ da vodimo rasprave koje se tiču vremena rata i sličnih tema, a u drugi plan se stavljaju evroatlantski put zemlje, odnosno Izborni zakon koji smo trebali uveliko privesti kraju“.

-Iz HDZ-a i HNS-a smo rekli da nastavljamo tražiti rješenja kako da profunkconiše ovaj prostor da ne bismo ušli u još dublju krizu a naznake takve krize čujemo svaki dan - rekao je Čović.

Naglasio je da je danas imao nekoliko sastanaka sa međunarodnim i domaćim zvaničnicima, koji su bili vrlo produktivni.

Između ostalih, Čović je jutros sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom razgovarao o izbornoj reformi u zemlji.
Čović je na „Tviteru“ napisao da je sastanak uslijedio nakon što je sinoć prisustvovao svečanosti spajanja Pelješkog mosta.
-Ponovili smo ključne korake za evropski put BiH. Izborni zakon, koji će omogućiti i zaštititi ravnopravnost i stabilne političke okolnosti ostaje prioritetan zadatak - naveo je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana